21.06.2021

Кьовеши ще информира за резултатите от срещите си в София

Главният прокурор на ЕС в България Лаура Кьовеши днес ще информира за резултатите от проведените работни срещи в София.

Веднага след пристигането си в София вчера след обяд Кьовеши имаше среща с правосъдния министър проф. Янаки Стоилов и екипът му. Проф. Стоилов запозна Лаура Кьовеши с приоритетите си като служебен министър на правосъдието. Той заяви, че е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима. Проф. Стоилов отбеляза високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на европейската прокуратура. Той изрази готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура.

Кьовеши подчерта, че за ръководената от нея институция е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори да заработят своевременно. Европейският главен прокурор подчерта, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия. Кьовеши и Стоилов обсъдиха и темата за специализираното правосъдие. Гостът изрази становище, че въпросът е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел.

При срещата си с Иван Гешев прокурор номер едно на Европейския съюз е получила уверение за успешно сътрудничество между българската и общностната прокуратура

България е първата страна, която посещава Лаура Кьовеши след встъпването си в длъжност. /БГНЕС

Източник:http://epicenter.bg/article/Kyoveshi-shte-informira-za-rezultatite-ot-sreshtite-si-v-Sofiya/251480/2/0

бутони за споделяне

BGtop