21.06.2021

Американски генерал: Русия и Китай разработват спътници-изтребители

Русия и Китай разработват модерни оръжейни системи в космоса, включително лазери и изтребители, каза генерал Джон Реймънд, началник на щаба на Космическите сили на САЩ пред Сената на САЩ, предаде БГНЕС.

„В продължение на три десетилетия можехме да смятаме за гарантирани достъпа и свободата на маневриране (в космоса). За съжаление … това вече не е така. И Китай, който е нарастваща заплаха, и Русия продължават да развиват космически потенциал за собствена употреба, който им позволява да изграждат специфични системи, създадени специално, за да се противопоставят на иновациите, които дадоха предимство за Америка “, каза Реймънд.

„Техните разработки включват активно заглушаване на нашите космически GPS и комуникационни сателити, системи за насочване на енергия, които могат да „ослепят”, заглушат или да повредят нашите сателити, както и сателитите в космоса, които са нарочно създадени за унищожаване на американски сателити, както и кибер-потенциал, който може да попречи на нашия достъп до космическото пространство „, каза Реймънд.

Според него с помощта на бюджетни кредити, отпуснати от Конгреса, американските военни ще могат да „изпреварят нарастващата заплаха“ от Руската федерация и КНР.

Източник:http://epicenter.bg/article/Amerikanski-general–Rusiya-i-Kitay-razrabotvat-spatnitsi-iztrebiteli/251244/7/0

бутони за социални мрежи

BGtop