09.05.2021

Радев започва консултации с партиите за състава на ЦИК, изслушването ще бъде публично

Държавният глава ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на ЦИК.

Президентът Румен Радев утвърди правилата за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на ЦИК

Във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс, държавният глава Румен Радев ще проведе на 5 май консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия. Покани за това бяха изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно събрание.

Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще започне от 14.00 часа на „Дондуков“ 2 и ще се излъчва в реално време на интернет-страницата на президентската институция.

Промените в Изборния кодекс, които президентът пусна светкавично за обнародване, предвиждат съставът на комисията да бъде намален от сегашните 20 членове на 15.

Ще си ги разпределят ГЕРБ, “Има такъв народ”, БСП, ДПС, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”.

Новата ЦИК ще трябва да осигури машини за всички секции с 300 и повече избиратели, където ще се гласува само машинно, да организира заснемане на преброяването на гласовете и попълването на протоколите, да се заеме с изборните секции извън ЕС, където отпадна ограничението да не са повече от 35.

А през двумесечния срок на действие на служебния кабинет трябва да бъде обучена и администрацията.

Източник:http://epicenter.bg/article/Radev-zapochva-konsultatsii-s-partiite-za-sastava-na-TsIK–izslushvaneto-shte-bade-publichno/248185/2/0

бутон за споделяне

BGtop