09.05.2021

Илияна Йотова: Думите на Борисов, че не иска да бъде разделител като Радев, нямат никакво значение

Думите на Борисов, че не иска да бъде разделител като Радев, нямат никакво значение с днешна дата. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Вчера слушам различни политици, които говорят, че са обединители и продължават старата песен с нов глас“, добави Йотова.

„В крайна сметка хората в България казаха какво мислят за тях – по-малко от една трета от броя на гласувалите българи. Оттук нататък най-добре се проверява на избори, ще видим каква ще бъде и нашата съдба на президентските избори. Тогава българите ще дадат своята най-добра оценка кой е обединител и кой е разделител“, подчерта вицепрезидентът.

Не ви ли се струва, че има нещо много символично в деня, в който отбелязване 200 години от рождението на този голям българин, на следващия ден ще трябва да конструира новото Народно събрание. Много ми се ще заветите на Георги Раковски да стигнат до пленарната зала. Много се надявам да имаме стабилно правителство, стабилност в страната и най-вече новите народни представители да разберат, че доверието е голяма отговорност – много лесно се печели и още по-лесно се губи“, каза тя.

Най-голямото ми желание е след утрешния ден да се върне авторитета на българския парламент в българската парламентарна република. Нещо, което загубихме в последните години. Не само да чуем, а да научим и разберем завета на Раковски, който направи теорията на българската държавност преди да имаме държава“, добави вицепрезидентът.

„Ако парламентарните сили се обединят само около политически сметки за оцеляване, по-добрият вариант са нови избори“, обяви Йотова.

Вицепрезидентът каза, че и е трудно да прецени дали има нужда от предсрочни парламентарни избори.

„Аз винаги съм вярвала в разделението на институциите и властите. Нека утре се събере българският парламент, нека да направят своите консултации политическите групи. Признавам, трудно ще бъде да се състави правителство, около какво ще се обединят? Ако се обединят само около политически сметки за оцеляване, очевидно е, че по-добрият вариант са нови избори. Ако действително намерят силите да изпълнят определени приоритети, от които всички ние се нуждаем в момента, за да има стабилната държава, за която говоря, тогава нека да съставят стабилно правителство. Всичко е в техните ръце. Ние от нашата страна ще спазваме нашите конституционни правомощия, защото за разлика от много от наши политически опоненти, ние дълбоко уважаваме, следваме и спазваме основния закон на страната“, добави Йотова.


По-рано Илияна Йотова и граждани поднесоха цветя и венци пред бюст-паметника Раковски в Борисовата градина. Много граждани се събралха пред паметника, за да почетат българския революционер. Националната гвардейска част също отдаде почит на Раковски. Присъстваха и представители на Столична община.

„Трябва да се запитаме първо дали имаме тази държава на правила, в която се зачитат човешки прави и законите са еднакви за всички, както завещаваше големият Раковски“, отбеляза вицепрезидентът Илияна Йотова в своето слово.

„Днес отбелязвам два века от рождението на един голям българин, на една невероятна личност, която няма думи, които могат да я опишат. Представете си днес как в ХХI век можем да на рисуване портрета и да опишем един човек, който е чудесен публицист, господар на словото на българския език, на публицистиката, дипломат, гъвкав, умен, владеещ няколко езика. Човек с невероятна енергия. Човек, който провиди бъдещето на държавата, когато още я нямаше. Човек, който на теория изгради българската държавност преди свободата на България. Човек, който днес от преди два века ни казва нещо:“Хей, българи, днес държава имате, но пазете държавността“, каза Йотова.

„Днес, в навечерието на нашите собствени политически страсти, трябва да пазим този завет. Да се запитаме първо дали имаме тази държавност, държава на правила, в която се зачитат човешки прави и законите са еднакви за всички, така както завещаваше големият Раковски“, посочи Йотова.

Източник:http://epicenter.bg/article/Iliyana-Yotova–Dumite-na-Borisov–che-ne-iska-da-bade-razdelitel-kato-Radev–nyamat-nikakvo-znachenie/246523/2/0

бутони към социални мрежи

BGtop