21.04.2021

Тихо прокуратурата прекрати делото срещу Иво Прокопиев за продажбата на „Каолин“

Причината за прекратяването е липса на извършено престъпление Снимка: БГНЕС / Архив

То е част от кампанията на Цацаров и Гешев срещу приватизацията

Прекратено е досъдебното производство срещу Иво Прокопиев за продажба на приватизираното дружество „Каолин„-Сеново. Това потвърди пред Клуб Z адвокатката му Ина Лулчева.

Ето и част от съобщението на „Дневник“:

„Софийският апелативен съд излезе на 26 март с окончателно определение, с което потвърждава прекратяването на наказателното производство от страна на прокуратурата и прекратява повдигнатите обвинения за продажбата на „Каолин“ срещу Иво Прокопиев (съиздател на „Капитал“ и „Дневник“), Иван Ненков и Константин Ненов.

Причината за прекратяването е липса на извършено престъпление. Прокуратурата веднъж вече го прекрати – на основание не само, че не е установено извършено престъпление, а че деянията, за които го обвиняваха, изобщо не съставляват престъпление.“

Лулчева посочи пред Клуб Z, че деянието в крайна сметка е явно несъставомерно – тъй като няма нито пране на пари, нито предикатно престъпление, от което те да са придобити.

Разследването стартира през 2018 г. в Софийска градска прокуратура, после бива прехвърлено в Специализираната. На 12 юни 2019 г. тя ефектно влезе в офиси на Прокопиев, като се оказа, че на място има екипи на Канал 3 и др. подобни медии, независими от депутата Делян Пеевски. Точно пред тях избра да говори по едва стартиралото досъдебно производство известният обвинител Димитър Франтишек Петов, като разясни, че става въпрос за „документи, свързани с покупко-продажбата и въобще с трансакции на предприятието Каолин. Не касаят издателската дейност и медийните компании на обвиняемите“.

Така катастрофира първата от широко рекламираните от прокуратурата тотални проверки на приватизацията от началото и средата на 1990-те години (не е ясно как стои въпросът с давностните срокове, които са изтекли, б.р.). Още в началото на мандата на Иван Гешев – през февруари 2020 г., бе съобщено, че разпорежда на ДАНС пълна проверка на сделките около раздържавяването.

Гешев при посещенията си в провинцията говори за „бандитската приватизация“, а относно сделките – за първата партида от 14, той не посочи конкретни дружества (освен „Кремиковци“), а че се касае за „най-големите приватизирани активи, но най-големи не като стойност на сделката, а като активи“. В крайна сметка бе обявено, че в новия списък влизат „Арсенал“ ЕАД, „Асарел – Медет“ ЕАД, „Химко“ АД, „Кремиковци“ АД, „Нефтохим“ АД, „Промет“ ЕООД, „Соди“ ЕАД, „Сомат“ ЕАД, „ТЕЦ Бобов дол“ ЕАД, „Елаците – Мед“ ЕАД, „Параходство Български морски флот“ ЕАД, „Плама“ АД, БТК ЕАД, „Ремонт верижни машини“ ЕООД.

В анонсираните 28 сделки се набиваше, че неща като „Булгартабак“ не фигурират в списъка. Бе обявено, че ще се прави „анализ“, а говорителката на главния прокурор Сийка Милева направи забележителното изявление, че целта е „не е толкова да образуваме досъдебни дела, колкото да информираме обществото за евентуалните нанесени щети“.

Сотир Цацаров през 2017 г. нареди на ДАНС същата проверка. И тогава бяха споменати някои от раздържавените фирми:

„Сред тях са „Бургаско пиво ЕООД, ТЕЦ „Русе-Запад“, „Софарма“ АД – София (изпълнителен директор и съсобстеник на „Софарма“, „Биовет“ – Пещера, „Кремиковци“ АД, „Винтехпром“ ЕАД, „Винзавод“ ЕАД, „Винко“ ЕАД, „Мебел К“ ЕООД, „Винпром“ – Велико Търново, „Бентонит“ ЕАД, „Руно Комерс“ ЕООД, „Бургас филм“ ЕООД, „Победа“ АД, „София“ ЕАД, „Бряст“ ЕООД, „Винпром Дамяница“ ЕАД, „Монтана“ ЕАД, „Руно -Г“ ЕООД, „Техноимпекс“ ЕООД, „Сердика – 90“ АД, „Българска роза „Севтополис“, „Металстаб холдинг“ ЕАД, „Бургаски корабостроителници“ ЕАД“, изтъкна тогава Цацаров.

В съответните „медии“ Гешев и отделни политици редовно лансират и тезата да се промени конституцията, за да отпадне давността за приватизационни сделки.

Това обаче не е делото, по което се чака решение на втора инстанция срещу Иво Прокопиев, Симеон Дянков, Трайчо Трайков и др. По него издателят бе оправдан от Специализирания съд по обвинението на прокуратурата, че е подбудил държавните мъже да извършат престъпления – продажба на миноритарния дял на енергодружеството ЕВН, чрез свое изказване по време на Тристранния съвет

След като всички бяха оправдани от спецсъда, все още се чака решението на втората инстанция, но е ясно, че то или ще потвърждава оправдателната присъда, или ще е за връщане на долната инстанция – няма да е осъдителна присъда.

Срещу Прокопиев стъпки бяха предприети дори от кметството на Созопол, което – след сигнал от Николай Бареков, направи обследване на вилата му в местността Буджака край морето. Оказа се, че има нередности в „плътен зид 2 метра“, т. е. – дувара му, както и в строящ се в момента на проверката басейн. За последно се чу, че те трябва да бъдат премахнати.

В синхрон с прокуратурата, той е обект и на запори от страна на КПКОНПИ, оглавявана… ясно от кого.

За това, че издателят на едни от най-критичните срещу властта медии е обект на непрекъснати атаки от страна на държавните институции (без да броим кафявите псевдомедии), тревога изразиха от организацията „Репортери без граници“.

Затова Сотир Цацаров – председател на КПКОНПИ, написа безпрецедентно писмо до „Репортери без граници“, в което ги уверяваше, че комисията е безпристрастна, ръководи се само от закона, а действията срещу Иво Прокопиев (и жена му) нямат нищо общо с издателския му бизнес.

Източник:https://www.dunavmost.com/novini/tiho-prokuraturata-prekrati-deloto-sreshtu-ivo-prokopiev-za-prodazhbata-na-kaolin

споделяне в социални мрежи

BGtop