21.04.2021

Властта провали машинния вот

Управляващите направиха всичко възможно да бойкотират машинното гласуване

До края на изборния ден валяха сигнали за проблеми, които доведоха до преустановяване на вота с устройства в много секции, пише Дума

Проблемите започнаха още в деня за размисъл. 347 машини били натоварени с камион от София за Хасково. Той обаче се изгубил, МВР го издирвало и малко преди полунощ открило паркиран на частен паркинг. После се оказало, че не достигат микробусите, с които устройствата да бъдат разпределени по секциите. Фирмата-доставчик на машините предоставила график, който в повечето общини се е припокривал с този за получаване на изборните книжа и членове на СИК чакали с часове доставката.

След постъпилите оплаквания ЦИК обяви, че спира използването на устройствата в цялата Великотърновска област заради грешка в софтуера. Имената на кандидатите и номерата на преференциите им са били разменени. Говорителят на ЦИК Таня Цанева поясни, че ще бъде направена разпечатка на гласувалите до отмяната и отбелязаните преференции при преброяването ще бъдат зачетени по номера в листата, а не по имената на кандидатите. Христо Иванов, съпредседател на ДБ, обяви, че е гласувал с хартиена бюлетина именно заради нередностите с машините.

Гласуването с устройствата бе прекратено в две секции в Чепеларе, където машината въобще не е тръгнала да работи, и в секция 24 в Смолян, където пък се повредил принтерът. В машина в Добрич не била вкарана опцията „Не подкрепям никого“, сгрешени са и преференциите за една от партиите. Заради съмнения за манипулации РИК излезе с решение устройствата от няколко избирателни секции в Добричко да бъдат иззети и предадени на полицията. Кандидат за депутат пък се жалва, че няма машина в СИК, където броят на гласоподавателите е над 300. Проблеми имаше и в 26 МИР София-област, Бургас, Благоевград, Русе.

От Института за социална интеграция, който участва в наблюдението на изборите, съобщиха, че в СИК в Ловеч на екрана на устройството подредбата на партиите и коалициите не съответства на бюлетината. Машината е била спряна от употреба. Проблеми имало и секции в Ихтиман, Златица, Своге, Сухиндол, Бургас, Благоевград, Русе.

В Горна Оряховица граждани отказали да гласуват машинно. В област Пазарджик са получени 4 сигнала за технически проблеми с устройствата. Машини спрели да работят в избирателните райони в Габрово и в Разград. В Хасково също има сигнали за неработещи машини. Масово председателите и членовете на СИК не знаели как се работи с тях и се оправдават, че не са били инструктирани.

Източник:https://www.dunavmost.com/novini/vlastta-provali-mashinniya-vot

бутон за споделяне

BGtop