09.05.2021

Статуя на Грета Тунберг породи полемика в британски университет заради финансирането

Откриването на статуя на Грета Тунберг в британски университет породи полемика заради използваните за направата й средства, предаде Франс прес.

Бронзовата статуя в реален размер на климатичната активистка се намира в университета в Уинчестър в Южна Англия. Тя е поставена пред нова „зелена“ сграда на университета, която е оборудвана с фотоволтаични пана и със системи за събиране на дъждовна вода.

Въпреки че изрази възхищението си от 18-годишната шведка, студентският съвет публикува комюнике, в което отправя критики, че за статуята са похарчени 24 000 британски лири и поиска същата сума да бъде отпусната на службите за оказване на подкрепа на студентите.

Университетският синдикат също разкритикува инвестираната сума, която по думите му е можела да бъде използвана, за да бъдат избегнати съкращения на персонал или да бъдат намалени бюджетните икономии.

Заместник-ректорката на университета Джой Картър отговори, че парите е можело да бъдат използвани само за новата сграда, пред която се намира статуята, и че не са били отклонявани средства, предназначени за студентите или за персонала, при финансирането на този проект, цитира БТА.

Източник:http://epicenter.bg/article/Statuya-na-Greta-Tunberg-porodi-polemika-v-britanski-universitet/245214/7/0

сподели ме

BGtop