21.04.2021

Какво време ни очаква в първите дни на април?

Нова серия валежи се очертават през почивните дни с преминаването на студен атмосферен фронт Снимка: NOVA

Повече дъжд, отколкото слънце ни поднася пролетта тази година

 Заради преминаващ на територията на Черно море циклон, в понеделник и вторник могат да се очакват слаби краткотрайни превалявания на изолирани места в южните и източните райони, предава NOVA. Температурите временно са малко по-ниски спрямо „жегата” през уикенда и в понеделник ще се движат в интервала 12-17 градуса.

Около средата на седмицата ще е ветровито в Източна България с особено силни пориви в югоизтока. Нова серия валежи се очертават през почивните дни с преминаването на студен атмосферен фронт. Отново ще се усилва вятърът, а валежите ще са по-значителни в деня за размисъл. В изборния ден ще е прохладно, но не и студено. Превалявания – незначителни в източната половина на страната.

Времето в седмицата след вота (5-11 април) ще остане променливо пролетно. Валежи от дъжд – около началото и края на периода. Температурите в периодите с валеж – 10-15 градуса, извън тях – до 20 градуса.

В първите дни на април ще започне и сезонът на по-засилената гръмотевична активност. Преди всеки преминаващ студен фронт земята ще се затопля достатъчно, за да създаде необходимите условия за формиране купесто-дъждовна облачност с гръмотевици и краткотрайни интензивни валежи.

По същото време вече можем да мислим за смяна на гумите със зимен грайфер с подходящи за летния период. Оттук нататък валежите от сняг ще се изтеглят на по-голяма надморска височина в планинските и по-рядко в предпланинските райони. В равнините ще вали дъжд.

Източник:https://www.dunavmost.com/novini/kakvo-vreme-ni-ochakva-v-parvite-dni-na-april

социални мрежи

BGtop