21.04.2021

Най-активният вулкан в Индонезия изригна отново

Последното голямо изригване на Мерапи през 2010 г. доведе до смъртта на 347 души

Най-активният вулкан в Индонезия изригна отново в събота, изхвърляйки струи пепел високо във въздуха и изпращайки потоци лава и камъни по склоновете

Засега няма информация за пострадали хора, предава Taiwan News, цитирани от bTV.

Лавина от скали се спусна по склоновете на планината Мерапи преди зазоряване и облаци гореща пепел се издигнаха на 200 метра височина във въздуха, каза Ханик Хумайда, ръководител на Центъра за намаляване на вулканичната и геоложката опасност в Йогякарта.

Вулканът изхвърли горещи облаци от пепел най-малко осем пъти от сутринта, както и поредица от пирокластични потоци – смес от скали, отломки, лава и газове – на разстояние от близо два километра по склоновете му, каза Хумайда.

Последното голямо изригване на Мерапи през 2010 г. доведе до смъртта на 347 души.

Индонезия, архипелаг с 270 милиона души население, е разположен на Тихоокеанския огнен пръстен, район с форма на подкова по ръба на океана, който е характерен с чести земетресения и вулканична активност.

Високият 2 968 метра вулкан се намира на гъсто населения остров Ява близо до древния град Йогяякарта. Той е най-активният от десетките индонезийски вулкани и многократно е изригвал наскоро. Индонезийският център за намаляване на вулканичната и геоложката опасност препоръча на селяните, живеещи по склоновете на Мерапи, да останат на 5 километра от кратера му и да се съобразяват с потоците от лава стичащи се от кратера му.

Източник:https://www.dunavmost.com/novini/nai-aktivniyat-vulkan-v-indoneziya-izrigna-otnovo

споделяне във facebook

BGtop