21.04.2021

Румъния закрива специализирания си съд

Долната камара на румънския парламент реши да се премахне спорния специализиран съд, който разследва съдии и прокурори, съобщи Ройтерс.

Предстои разглеждането на въпроса в горната камара, където управляващата центристка коалиция начело с Националната либерална партия също има мнозинство.

Стъпката се разглежда като част от усилията за рестартиране на съдебната реформа в страната, забавена в последните години от социалдемократически правителства, пише агенцията, цитиран от радио Свободна Европа.

Специализираният съд в Букурещ беше създаден през 2018 г. и беше критикуван от обществото, Европейската комисия и САЩ като инструмент за сплашване на магистратите. Институцията беше обявена от предишните управляващи за антикорупционен орган, но Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (GRECO) към Съвета на Европа го определи като аномалия за една демократична държава.

До този момент обичайните съдилища в Румъния успешно са разгледали много дела за конфликт на интереси, злоупотреби и измами с държавни поръчки, извършени с участието на депутати, министри, магистрати и бизнесмени. Това предизвика одобрението на ЕС.

Закриването на спецсъда става с проектозакон, който обаче също е подложен на критики, включително и от противниците на специализираната съдебна институция.

Те оспорват регламент в проекта, който задължава Висшия съвет на магистратурата, съставен от съдии, да „разрешава“ изправянето пред съда на даден магистрат, съобщава румънската редакция на Радио Свободна Европа. В отворено писмо на стотици съдии, публикувано тази седмица, се казва, че това ново положение „би саботирало борбата с корупцията„.

сподели ме

BGtop