21.04.2021

В Белград: 22 г след бомбардировките на НАТО – властите все още мълчат за точния брой на жертвите

На 24 март 1999 г. започват бомбардировките на НАТО срещу тогавашната Федерална република Югославия (СРЮ), наречена „Операция Съюзнически сили“. 22 години по-късно властите все още пазят мълчание за броя на жертвите, пише белградският ежедневник Danas, цитиран от Агенция „Фокус“.

При тази военна интервенция, продължила 78 дни и която сръбските медии разговорно нарекоха операция „Милостив ангел“, инфраструктурата на страната беше разрушена, a официалните институции така и не разкриха точния брой на жертвите.

До операцията на НАТО се стигна, след като тогавашният президент на СРЮ Слободан Милошевич отхвърли западното решение, предложено за спиране на насилието в Косово. Бомбардировките приключват на 9 юни 1999 г. с подписването на Кумановското споразумение, което предвижда изтегляне на югославските сили за сигурност от Косово, разполагането на силите на НАТО и създаването на ЮНМИК, гражданска мисия на ООН.

По повод 22-ата годишнина от началото на бомбардировките на НАТО над СРЮ, президентът Александър Вучич заяви, че Сърбия иска да има приятелски отношения с всички, които са участвали в нея. Той подчерта обаче, че сърбите не бива никога да забравят събитията, поради което той обеща да продължава да напомня за жертвите на тази война. Съгласно думите му, в рамките на деня ще бъде организирана подходяща програма, с която Сърбия да си спомни за загиналите цивилни, но също така и за войниците и полицаите, които са защитавали страната си.

„Ние се интересуваме от истината и за нас животът на починалите деца е по-важен от това, което някой от западните посолства ще ни каже“, увери Вучич.

През всичките тези години държавните служители манипулират точния брой на жертвите и често говорят за хиляди, въпреки че не представят публично точните данни. От друга страна, според Центъра за хуманитарно право (FLC), убитите са 754 души – 454 цивилни и 300 членове на въоръжените сили.

Според уебсайта на неправителствената организация сред цивилните жертви са 207 сърби и черногорци, 219 албанци, 14 роми и 14 от други националности. 260 души са загинали на територията на Сърбия, 10 в Черна гора и 484 в Косово.

Източник:http://epicenter.bg/article/V-Belgrad–22-g-sled-bombardirovkite-na-NATO–vlastite-vse-oshte-malchat-za-tochniya-broy-na-zhertvite/244466/7/51

социални мрежи

BGtop