09.05.2021

Решение на Конституционния съд обезсмисли проверките на МВР за неплатени глоби по границите

Съдът единодушно обяви за противоконституционно временното отнемане на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби

Съдът единодушно обяви за противоконституционно временното отнемане на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби

Практиката на МВР временно да отнема шофьорски книжки и да спира автомобили от движение заради неплатени глоби на притежателите им е противоконституционна. Това става ясно от единодушно решение на Конституционния съд (КС), цитирано във вторник от сайта „Лекс“.

Конституционалистите бяха сезирани по казуса от националния омбудсман Диана Ковачева, която атакува две разпоредби от Закона за движение по пътищата. Именно те бяха използвани от МВР, за да започне миналото лято масови проверки за неплатени глоби на превозните средства, преминаващи през контролните пунктове на българо-гръцката граница – „Кулата“ и „Илинден“.

Решението на КС обезсмисля тези действия на пътните полицаи, тъй като напълно ги лишава от законово основание. Конституционалистите все още не са публикували мотивите си.

В рамките на това конституционно дело и Върховният касационен съд (ВКС), и Върховният административен съд (ВАС), изпратиха критични становища срещу въпросната практика на МВР. Върховните съдии определиха като недопустим този начин за принудително събиране на вземания от страна на вътрешното министерство, защото нарушава правата на гражданите.

ВАС дори определи проверките за неплатени глоби на границата като „произвол“, тъй като нарушава правото на свободно придвижване и на собственост. Подобни бяха мотивите на съда, с които през ноември миналата година той нареди на МВР „безусловно“ да прекрати тези проверки на граничните пунктове „Кулата“ и „Илинден“.

Тогава вътрешният министър Христо Терзийски обаче намекна, че това решение на ВАС засяга само тези два пункта, но не и останалите. Освен това заяви, че то дава „много добри насоки“ как министерството да редактира нормативната си база, за да спази закона.

Източник:https://www.dunavmost.com/novini/reshenie-na-konstitutsionniya-sad-obezsmisli-proverkite-na-mvr-za-neplateni-globi-po-granitsite

spodelime

BGtop