09.05.2021

Марио Драги не изключи възможността Италия да закупи „Спутник V“ и без одобрението на ЕС

Италианският премиер Марио Драги заяви на пресконференция в петък, че не изключва възможността за закупуване и прилагане на руската ваксина срещу Covid-19 „Спутник V“ дори при липсата на координирано решение от страна на Европейския съюз и одобрението ѝ от Европейската агенция по лекарствата.

„Ако европейската координация не работи, трябва да се готвим да действаме независимо. Това казва Меркел и самият аз го казвам“, заяви Драги, позовавайки се на по-ранно изявление на германския канцлер, която каза, че Германия може да поръча самостоятелно руската ваксина, ако тя бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA) и ако ЕС не се споразумее за общи поръчки, съобщава Ройтерс.

Досега две страни от ЕС одобриха руската ваксина чрез национални процедури за спешни случаи – Унгария и Словакия. В редица европейски държави пък има по-бавен процес на ваксинация, след като ваксината на „АстраЗенека“ беше извадена временно от употреба, а компанията „Пфайзер“ намали доставките си за ЕС.

Марио Драги също така каза, че той лично би се имунизирал с ваксината на „АстраЗенека“, но в същото време защити временното спиране по-рано тази седмица на нейната употреба в страната заради опасения относно възможни странични ефекти.

Италия възобнови употребата на англо-шведската ваксина в петък след зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата (EMA) и след тридневна пауза поради опасения за евентуални кръвни съсиреци.

„Все още не съм направил регистрация, но моята възрастова група е сред онези, на които е разрешено да се имунизират с тази ваксина и да, ще се ваксинирам с „АстраЗенека““, каза 73-годишният бивш шеф на Европейската централна банка на първата си пресконференция от встъпването си в длъжност през миналия месец.

„Грешка ли беше спирането на ваксината? – Не“, каза Драги и добави, че правителството е било задължено да предприеме стъпката след появата на здравни проблеми в някои страни.

Източник:http://epicenter.bg/article/Mario-Dragi-ne-izklyuchi-vazmozhnostta-Italiya-da-zakupi–quot-Sputnik-V-quot–i-bez-odobrenieto-na-ES/244039/7/0

бутон за споделяне

BGtop