21.04.2021

Трудно начало на разговорите между Китай и САЩ в американския щат Аляска

Трудно начало на разговорите между Китай и САЩ в Анкъридж в американския щат Аляска, отбелязват Ройтерс и БТА.

След като американският държавен секретар Антъни Блинкън обвини Китай, че с действия си застрашава световния ред, основаващ се на правила, висшият китайски представител Ян Цзечъ също отправи остри критики към САЩ.

Той каза, че САЩ използват военна мощ и финансово надмощие, за да упражняват натиск върху други страни. Според него САЩ също така злоупотребяват с понятието за национална сигурност, за да застрашават бъдещето на международната търговия. Ян Цзечъ обвини САЩ, че подстрекават някои страни да нападат Китай. Той каза, че Синцзян, Хонконг и Тайван са неделима част от китайската територия.

Висшият китайски дипломат заяви, че САЩ могат да се представят по-добре в областта на човешките права. Той каза, че ситуацията с човешките права в САЩ е влошена и че чернокожите американци са избивани в САЩ.

Ян Цзечъ заяви, че САЩ трябва да гледат собствените си вътрешни дела, а Китай ще гледа своите. Той заяви, че ако САЩ искат да имат вземане-даване с Китай, то те трябва да го направят по правилния начин. „Нищо не може да задуши и потисне Китай“, заключи Ян Цзечъ.

Той предупреди, че Китай ще вземе твърди мерки в отговор на американските намеси в китайските вътрешни дела, допълва Франс прес. „Китай е твърдо против американските намеси във вътрешните дела на Китай. Ние изразяваме нашето най-силно противопоставяне на тези намеси и ще вземем твърди мерки в отговор“, каза той и препоръча на САЩ да изостави „манталитета от времето на Студената война“.

Още преди началото на срещата високопоставен представител, пожелал да остане анонимен, каза, че се очаква разговорите в Анкъридж да бъдат много трудни.

Източник:http://epicenter.bg/article/Trudno-nachalo-na-razgovorite-mezhdu-Kitay-i-SASht-v-amerikanskiya-shtat-Alyaska/243948/7/0

сподели ме

BGtop