09.05.2021

Северна Корея с ултиматум за преговори със САЩ

Северна Корея отхвърли възможността за преговори със Съединените щати, докато не се откажат от, според нея, враждебната си политика, предадоха световните агенции.

Високопоставен севернокорейски дипломат каза, че САЩ са се опитали наскоро да установят контакт.

Първата заместник-министърка на външните работи Цой Сон-хи обаче нарече американската инициатива „евтин трик“ за печелене на време и на общественото мнение, който няма да получи отговор, докато Вашингтон не прекрати враждебните си политики към Пхенян. Тя посочи конкретно военните учения и санкциите, цитира БТА.

„Това, което чуваме от Съединените щати (след идването на власт на администрацията на новия президент Джо Байдън), са само безумната теория за заплахата от Северна Корея и неоснователната реторика за пълна денуклеаризация“, подчерта Цой.

Северна Корея излезе с този коментар в момент, когато държавният секретар и министърът на отбраната на САЩ, Антъни Блинкън и Лойд Остин, са на посещение в Южна Корея. Преди това двамата бяха в Япония, а по-късно днес Блинкън ще разговаря в Аляска с най-високопоставените китайски представители в областта на външната политика.

Вашингтон увери Южна Корея, че техният съюз в отбраната остава непоклатим

Вчера в Южна Корея, държавният секретар на САЩ обвини Севера в „системни и широко разпространени злоупотреби срещу собствения си народ“. Съединените щати и техните съюзници са ангажирани с прекратяването на севернокорейската ядрена програма, каза той.

По-рано говорителят на Държавния департамент Джалина Портър заяви, че САЩ не са били в състояние да се свържат с КНДР по няколко канала. Според Портър Вашингтон се е опитал да влезе във връзка с Пхенян, за да „избегне ескалацията“.

Тя подчерта, че САЩ не поддържат дипломатически отношения със Северна Корея, но постоянна мисия на КНДР действа в Ню Йорк в централата на ООН.

Преди това беше съобщено, че САЩ планират да извършат преоценка на целия подход към КНДР през април.

Източник:http://epicenter.bg/article/Severna-Koreya-s-ultimatum-za-pregovori-sas-SASht/243812/7/0

споделяне на връзка

BGtop