21.04.2021

За първи път! Бебе се роди с антитела срещу коронавирус, след като майка му е била ваксинирана

За първи път в света учени установиха, че ваксинирана бременна жена е успяла да предаде антитела за коронавируса на бебето си още преди да се роди, пише “Гардиън“.

Изданието се позовава на изследване, проведено от Университетът във Флорида и публикувано в медицинското издание Medrxiv. Трябва обаче да се отбележи, че научната статия все още не е рецензирана и заключенията в нея засега не следва да се считат за приложими в клинична практика.

Не е ясно и дали наличието на антитела при бебето го предпазва от заразяване с COVID-19. В статията се припомня, че до момента със сигурност е доказана предпазната роля и предаването на антитела към плода след ваксинации срещу заболявания като грип и дифтерия, тетанус и коклюш.

Откритието обаче отваря възможност и за доказване на възможността бременни жени да се ваксинират срещу коронавирус и по този начин да осигуряват защита на все още неродените си деца.

Към момента редица специалисти все още препоръчват на бременните жени да избягват поставянето на ваксина срещу COVID-19. Напоследък обаче, се отчитат все повече случаи на коронавирус именно при тях, включително и у нас.

За вируса, причинил настоящата пандемия, до момента беше установено, че предаването на антитела е възможно след преболедуване от майката по време на бременност, като подобни случаи бяха регистрирани и в България.

Сега става ясно, че това е възможно и след ваксинация.

Жената, която е родила здраво момиченце, е медицински работник във Флорида и се е ваксинирала с първа доза от РНК-препарата на Moderna през януари. По това време е била бременна в 36-а седмица. Тя ражда бебето си момиченце три седмици по-късно.

“Това означава, че има потенциал за защита и намаляване на риска от инфекция при бебетата с ваксиниране на бременни жени“, посочват учените от университета във Флорида. Това е първият случай в света, в който бебе се ражда с антитела в кръвта от пъпната връв след ваксинация на майката.

“Тествахме именно пъпната връв за антитела, защото знаем, че те се предават на бебетата при други ваксинации по време на бременност“, посочва педиатърът Пол Гилбърт, автор на проучването.

Източник:http://epicenter.bg/article/Za-parvi-pat–Bebe-se-rodi-s-antitela-sreshtu-koronavirus–sled-kato-mayka-mu-e-bila-vaksinirana/243809/7/0

споделяне на връзка

BGtop