09.05.2021

Гърция отчете рекорден брой инфекции, обмислят задължителна мобилизация на лекари

Рекордният брой ежедневни коронавирусни инфекции – 3465 и рекордният брой пациенти на апарати за изкуствено дишане – 630, тревожат гръцкото правителство. Властите са помолили лекарите, работещи в частни клиники или на частна практика, да се включат доброволно в помощ на претоварените болници на Националната здравна система, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от Агенция „Фокус“.

Министърът на здравеопазването Василис Кикилиас призова в сряда патолози, общопрактикуващи лекари, белодробни специалисти и анестезиолози в частния сектор доброволно да предоставят своите услуги. До късния следобед 45 от тях са се отзовали, далеч по-малко от 200-те, които са необходими според изчисленията на министерството. Според Атинската медицинска асоциация в нейните списъци има 3000 такива специалисти на частна практика.

Ако няма достатъчно доброволци, здравният министър ще поиска от премиера Кириакос Мицотакис да наложи мобилизация.

Не само, че леглата в държавните болници, предназначени за пациенти с коронавирус, са в недостиг. Нуждите на други пациенти се поставят на заден план и дори се отлагат спешни операции.

Министерството вече е решило да прехвърли пациенти, около 550 засега, в частни клиники. От тях 100 са случаите на коронавирус.

„Ситуацията е трудна, но засега управляема“, каза Никос Папаефтимиу, ръководител на EKAV, националната служба за спешна медицинска помощ.

Рекордният брой нови потвърдени случаи не е изненада, но в резултат на броя на проведените тестове, повече от 63 000 за 24-часовия период, приключващ в 15:00. в сряда. Процентът на положителните тестове е бил 5,5%, наравно с последните дни; между 8-14 март степента на позитивност е 5,56%.

Атика, столичният регион, представлява повече от половината от откритите случаи (1 701), докато Солун, вторият по население регион на север, е далечен назад и втори по заболеваемост с 394 нови случая.

Повече обезсърчаващи данни идват от химическия анализ на каканлизацията, който се счита за по-добър показател за бъдещи случаи от случайните тестове за коронавирус; така нареченият вирусен товар нараства драстично, от 41% в град Лариса, централна Гърция, до зашеметяващите 1000% в Хания, на остров Крит. Вирусният товар се е стабилизирал от средата на февруари до 7 март, твърдят експерти.

От началото на пандемията в страната има 227 247 потвърдени заразени коронавирус и 7252 смъртни случая.

Източник:http://epicenter.bg/article/Gartsiya-otchete-rekorden-broy-infektsii–obmislyat-zadalzhitelna-mobilizatsiya-na-lekari/243844/7/51

социални бутони

BGtop