21.04.2021

Испания подготвя пилотно въвеждане на 4-дневна работна седмица

Испанското правителство подготвя пилотен проект за въвеждане на четиридневна работна седмица. Поддръжници на предложението вярват, че това ще увеличи продуктивността, ще подобри психичното здраве на работниците и ще допринесе в борбата с климатичните промени.  

Правителството на Испания се съгласи компаниите, заинтересовани от идеята за въвеждане на четиридневна работна седмица да участват в пилотен проект, пише „Гардиън“.

По-рано тази година малката лява испанска партия „Мас паис“ обяви, че правителството е приело предложението й за тестване на идеята. Оттогава се водят разговори, като следващата среща се очаква да се проведе идните  седмици.

От партията отбелязват, че с идеята за въвеждане на четиридневна работна седмица (или 32 часа) поставят началото на реален дебат. Те смятат, че е настъпило времето за реализация на идеята на практика.

Левите партии в Испания, където 44-дневна стачка в Барселона през 1919 г. превърна страната в една от първите в Западна Европа, въвела 8-часов работен ден, прегърнаха идеята.

Според „Мас паис“ Испания е една от държавите, където хората работят повече часове от средните европейски нива, но не е сред най-продуктивните държави. От партията смятат, че повече часове работа не означава по-добре свършена работа.

Все още се обсъждат подробностите, но партията предлага пилотният проект да е за период от 3 г. и да се инвестират 50 милиона евро, които ще позволят на компаниите да намалят работните часове с минимален риск. Разходите на компанията, въвела четиридневна работна седмица, могат да бъдат покрити на 100% през първата година, на 50% през втората година и на 33% през третата година.

От „Мас паис“ са изчислили, че в пилотния проект могат да участват около 200 компании с 3000-6000 работници. Целта е да се намалят работните часове, но да не се губи част от заплатата или работното място.

Прогнозата е проектът да започне най-рано тази есен. Малката партия предлага проектът да бъде ръководен от експертна комисия, в която да участват представители на правителството, синдикатите и бизнеса.

Редица бизнес асоциации отхвърлят идеята и я определят като „лудост“.

Въвеждане на четиридневна работна седмица се обсъжда и в други държави, включително в Нова Зеландия, Япония и Германия.

Източник: Dnews

Източник:http://epicenter.bg/article/Ispaniya-podgotvya-pilotno-vavezhdane-na-4-dnevna-rabotna-sedmitsa/243515/7/0

бутон за споделяне

BGtop