21.04.2021

„Астра Зенека“ с официално изявление: Ваксината ни е безопасна

От централата на фармацевтичната компания „Астра Зенека“ излязоха с изявление за безопасност на ваксината, предаде БНТ.

Анализ на нашите данни за безопасност, направен въз основа на приложени над 17 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд-АстраЗенека, не показва повишен риск от белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения.

Всъщност съобщеният брой случаи на такъв тип събития за ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд-АстраЗенека не е по-висок, отколкото броят, който би възникнал по естествен начин в неваксинирано население, заявяват от компанията.

В изявлението се казва още, че в клиничните проучвания няма тенденции или случаи на белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или събития, които биха били свързани с тромбоцитопения.

Внимателният преглед на всички налични данни за безопасност, включително и на тези събития продължава и „АстраЗенека“ има ангажимента да споделя тази информация незабавно, категорични са от компанията.

Обръщаме внимание също така, че Европейската агенция за лекарствата е изискала оценка за събития, свързани с тромбоцитопения, от други производители на ваксини срещу COVID-19 (съгласно комуникация от 11 март), допълват от „Астра Зенека“.

Източник:http://epicenter.bg/article/-quot-Astra-Zeneka-quot–s-ofitsialno-izyavlenie–Vaksinata-ni-e-bezopasna/243445/7/0

бутони за споделяне

BGtop