21.04.2021

Forbes: Най-богатият руснак е стоманеният магнат Алексей Мордашов с 30 млрд долара състояние

Състоянието на мажоритарния собственик на руската компания „Северстал“ (Severstal) Алексей Мордашов и неговото семейство за първи път достигна 30 милиарда долара. Към днешна дата това го прави най-богатия бизнесмен в Русия.

Това сочат данни на приложението на американското сп. „Форбс“ – Forbes Real-Time, предава dir.bg.

Акциите на „Северстал“ на Московската борса в петък достигнаха исторически максимум от 1414,4 рубли (192,41 щатски долара) за една. Неотдавна, в деня на инвеститора, компанията обяви, че очаква търсенето на стомана в Русия през тази година да се увеличи с 3,1 на сто.

Мордашов заема първо място в класацията на Forbes Real-Time. Такова състояние досега е успявал да натрупа само Владимир Потанин, чието състояние се сви заради поевтиняването на акциите на неговата компания „Норникел“.

Преди дни дружество на „Норникел“ плати почти 2 милиарда долара санкция за разлив на гориво в Арктика.

„Северстал“ е вертикално интегрирана миннодобивна и металургична компания. В края на 2020 г. тя е произвела 11,31 милиона тона стомана. Алексей Мордашов държи 77,02 процента от акциите в капитала на „Северстал“, припомня ТАСС.

Ето какво още пише Forbes за Мордашов

Алексей Мордашов, мажоритарен акционер в стоманодобивната компания „Северстал“, подаде оставка от поста председател през 2015 г. след 19 години на тази позиция. Година по-рано той продаде всички северноамерикански поделения на „Северстал“, за да се съсредоточи върху бизнеса в Русия.

Мордашов притежава около 30% от TUI Group, една от най-големите туристически компании в света.

Притежаваният от Мордашов руски производител на енергийно оборудване „Пауър машинс“ (Power Machines), който има съвместно предприятие със „Сименс“ (Siemens), беше подложен на американски санкции през 2018 г.

Син на мелничари, Мордашов се издига до финансов директор на стоманодобивна фабрика. Когато възрастният директор на завода му наредил да придобие акции, за да ги запази от външно лице, Мордашов запазил повечето от тях за себе си.

Стоманеният магнат разчита в личния си живот на луксозни яхти вместо на круизи: новият му „Nord“ от бременския производител Lürssen Werft е дълъг 142 метра и според експертни оценки струва между 300 до 500 милиона долара. Това съобщи руското издание на списание Forbes в края на 2020 г.

Мордашов, който до скоро играеше ролята на скромния олигарх и формулира изречения като „Не мога да нося два костюма едновременно“, сега преминава в класа на руските „Jetset олигарси“ – такива, които обикалят света за международни събития, недостъпни за обикновените хора. Дори ако неговата яхта с място за кацане за хеликоптери е с около 20 метра по-къса от Eclipse на Роман Абрамович, бившия собственик на петролната компания Sibneft и собственик на лондонския футболен клуб „Челси“.

Роден е в северния руски стоманодобивен град Череповец. Семейството на Мордашов, в лицето на бащата Алексей е предал дялове на дружеството Tui  и части от активите си на две от шестте си деца

Tui изпадна в дълбока криза поради пандемията на коронавируса и сериозния срив в туризма. Групата може да бъде спасена от колапс само с милиарди от държавната банка Kreditanstalt für Wiederaufbau и по-нататъшното увеличение на капитала, което се случи във вторник, както и с нова държавна помощ. През фискалната година, приключила през септември, бе отчетена оперативна загуба от около три милиарда евро.

На конференция в Москва Мордашов наскоро описа своите чуждестранни ангажименти, които до голяма степен са приключени, с изключение на Tui, като „море от грешки“. Той се присъединява към туристическата компания през 2007 г. – след като сливането на неговата стоманена компания Severstal с производителя на стомана от Люксембург Arcelor бе осуетено от по-високото предложение на индийската Mittal Group.

Той все още вярвал в групата: „В близко бъдеще Tui ще се върне към устойчив растеж и ще запази водещата си позиция на динамичния туристически пазар“, казва Мордашов.

Преди всичко той предвижда промяната от просто туристически продажби към разработването на „уникални туристически продукти“ и дигиталната трансформация на компанията със собствена мрежа от хотели, круизни кораби и авиокомпании. По този начин според него Tui ще може да запази водещата си позиция на туристическия пазар.

Владеещият перфектно немски език олигарх вече е прехвърлил части от инвестицията си в Tui и 65 процента от 98,4-процентовия си дял в компанията за добив на благородни метали Nordgold на своите синове Кирил и Никита.

„В моята компания работят 140 000 души и аз отговарям за тях“, казва предприемачът. Той трябва да „осигури стабилност, дори след наследяването му“. Ето защо двамата му синове ще поемат отговорността в нов семеен фонд и на практика ще се обучават за по-късното управление.

Иля, най-големият му син от първия му брак, остава с празни ръце, след като тогавашната му съпруга Елена през 2001 г. поведе съдебни битки срещу него чак до Европейския съд по правата на човека и на моменти запорира акциите му.

Натрупването на богатството

В началото на приватизацията в Русия в началото на 90-те години някогашният най-добър ученик в своето училище се е докопал до 77 процента от акциите на производителя на стомана „Северстал“ в родния си град чрез трик. На 27-годишна възраст Мордашов, който преди това е бил член на комунистическата партия, купува мажоритарен дял в предишната държавна компания зад гърба на тогавашния генерален директор – за своя сметка.

Съществува и спор със Siemens Energy за бъдещото производство на големи турбини в Русия. Говорител на мюнхенската група потвърди за спора пред Handelsblatt. Според информация на медията в конфликта става дума за това, че производителят на турбини на Мордашов „Силови Машини“ се опитва да изтласка германците от производството в Русия – докато Siemens се опитва да получи мажоритарен дял в смесено предприятие.

Но Мордашов, който е и вицепрезидент на Германско-руската търговска камара (AHK), има отлична репутация, особено сред германските предприемачи: Хайнрих Вайс, дългогодишен председател на борда и надзорния съвет на стоманодобивната компания SMS Group, е предложил на Мордашов този пост. „

Познавам го като важен клиент от много години и в Русия трябва да изградите добри контакти – да познавате всеки един собственик, за да създадете основа за доверие“, каза бившият шеф на BDI пред Handelsblatt.

Мордашов беше „един от олигарсите, които познавах и беше най-големият полиглот“, казва Вайс за Мордашов. Освен това той не само е мислил за стоманодобивната си фабрика, но и „се е ориентирал добре на ранен етап в международен план“, посочва той. Клаус Манголд, някога ръководител на Източния комитет на германския бизнес, също смята Мордашов за „велик предприемач с дългосрочни перспективи“. Той бил „непоклатим, когато става въпрос за ангажиментите към германско-руските икономически отношения“. А инвестицията в Tui на Мордашов бившият председател на надзорния съвет на туристическата група до 2019 г. нарича „отлична и необикновена“.

„Както при Amazon“

Във всеки случай едно нещо може да се каже за икономическия успех на Мордашов: докато руският борсов индекс загуби почти десет процента през миналата година, акциите на неговата „Северстал“ поскъпнаха с почти 40 процента въпреки кризата. В допълнение към стоманата, въглищата, рудата, златото и брезовата дървесина холдингът му инвестира и в руската верига супермаркети „Лента“, в онлайн търговеца на дребно „Утконос“ и в компании от секторите на здравеопазването и образованието. Той иска да използва това, за да изгради екосистема „от типа на Amazon “, подчертава Мордашов.

Мордашов, който винаги флиртува с това, че е по-малко изложен пред обществото от руските милиардери поради разгулния им начин на живот, въпреки това е и класически олигарх – предприемач, който е свързан с политическото ръководство на страната и подкрепя Кремъл в медиите. Той също така притежава акции в банка „Россия“, която е основна собственост на най-близките приятели на президента Владимир Путин и подлежи на санкции от Запада; както и има участие в националната медийна група заедно с приятел от детството на президента Путин. Доскоро му липсваше само една от най-големите яхти в света. Сега вече има и нея.

Източник:http://epicenter.bg/article/Forbes–Nay-bogatiyat-rusnak-e-Aleksey-Mordashov-s-30-mlrd-dolara-sastoyanie/243397/7/0

бутони за социални мрежи

BGtop