09.05.2021

След смъртта на 57-годишна жена в властите у нас практически спряха ваксинацията срещу COVID

Жена от Йоаким Груево е починала след ваксинация. За пряка причинно-следствена връзка между ваксинацията и смъртта към момента не може да се говори – обяви доц. Павел Тимонов от Съдебна медицина.

Починалата жена е от Йоаким Груево, на 57 години, и е била с множество придружаващи заболявания, сред които сърдечна недостатъчност.

Жената е починала към 3 ч. през нощта в дома си, часове след като е била ваксинирана с „АстраЗенека“. В момента се прави проучване има ли връзка между заболяванията на жената и имунизацията й.

Тя е била насочена от семейния си лекар за консултация с кардиолог, който й е поставил ваксина в Медицинския център в Стамболийски в четвъртък около 12 часа, каза пред журналисти директорът на РЗИ – Пловдив, д-р Ваня Танчева-Манчева.

Жената е била с троен байпас и наднормено тегло, съобщи на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в Пловдив. Работната диагноза остра сърдечна съдова недостатъчност. „Категорично няма образувани тромби“ – обяви министърът.

 Засега работната диагноза е остра сърдечна недостатъчност, с тежък белодробен оток, тежка атеросклероза и сърдечни промени, допълни доц. Павел Тимонов от Съдебна медицина в Пловдив. Пряка причинно-следствена връзка между смъртта и ваксинацията към момента не може да се отхвърли или приеме, тъй като чакаме допълнителните изследвания, посочи той.

„Нямаме притеснения, Европейската агенция по лекарствата дава ясни указания какво да правим, но ще изчакаме до следващата седмица агенцията да се произнесе официално, за да можем да продължим имунизацията в страната“, посочи здравният министър.

Нека хората, които са ваксинирани, бъдат спокойни. Нека тези, които са записани в системата, да имат търпение. Дали сме указания, те ще бъдат записани служебно с дни напред и ще получат известия“, обясни той.

Пред БНТ кардиологът на починалата жена заяви, че са спазени всички задължителни процедури преди ваксинацията. Направен й е обстоен преглед, според който е нямало опасност да бъде имунизирана.

Д-р Мария Ганчевска потвърди, че пациентката е била с няколко заболявания. „Тя попадаше в групата, която трябваше да бъдат ваксинирана. Имаше желание жената, подписа съответните документи. Нямаше температура, нямаше никакви оплаквания и беше ваксинирана. С много заболявания е, да, тя ми е пациентка от няколко години. Ако съм предполагала, че има и най-малка опасност, нямаше да я ваксинирам“, заяви кардиологът.

Тази сутрин, без да се съобщава този случай, изненадващо премиерът Бойко Борисов разпореди да се прекрати ваксинирането с „АстраЗенека“ в цялата страна заради случаите на тромбози в няколко европейски страни. Това предизвика буквално шок сред ваксинираните досага с АстраЗенена и сред лекарското съсловие.

Заповедта бе издадена от шефа на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, след което регионалните здравни инспекции разпоредиха на всички, извършващи ваксинации, да преустановят употребата на тази ваксина.

Става дума за цялото количество дози „АстраЗенека“, с което разполагаме, а не конкретната партида, която се проверява. Това включва и 80 000 дози, получени днес.

С блокирането на „АстраЗенека“ на практика спира и цялата ваксинация в страната, тъй като количествата от „Пфайзер“ и „Модерна“ са незначителни. Пазят се първи дози за секционните комисии, поради което към 20 март ще има яснота какви свободни ваксини остават. 

Спира се и електронният регистър, в който хиляди хора имат записани часове до края на март. Регистрираните в портала потребители автоматично ще получат нов час за имунизация, след анализ на броя записани за ваксина лица и наличностите от другите две одобрени у нас ваксини срещу COVID-19, уточниха от МЗ. Хората ще бъдат информирания за новия ден и час с SMS или e-mail. Ако новото време не им е удобно, ще могат да го променят след възстановяването на работата на регистъра. „Българските граждани да бъдат спокойни и да не се притесняват“, призова министърът и помоли да няма политически спекулации с темата и насаждането на страхове. 

Вчера здравният министър спомена и за друг смъртен случай след ваксинация у нас, но днес тази информация бе опровергана и от шефа на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, и от главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Кунчев дори обясни, че спирането на ваксината би имало само психологически ефект, тъй като 90% от 30-те хиляди дози от проверяваната партида у нас са усвоени.

840 са общо сигналите у нас за нежелани реакции – всички те са в листовките на продуктите, каза Богдан Кирилов. Кунчев също потвърди, че над 95% от оплакванията са тези, за които всички знаем – лека болезненост, втрисане, грипоподобни симптоми.

Фармацевтичната компания „АстраЗенека“ заяви днес, че не е намерила доказателства за увеличен риск от тромбози във връзка с ваксината й срещу Covid-19, предаде ДПА. 

Данните на компанията за безопасността на нейните ваксини срещу коронавирус не показват доказателства за повишен риск от образуване на кръвни съсиреци, за каквито случаи беше докладвано от няколко европейски държави през последните дни, се казва в официално изявление на AstraZeneca. „Анализът на нашите данни за безопасност на повече от 10 милиона записа не е показал доказателства за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза при която и да е определена възрастова група, пол, партида или в която и да е държава с Covid-19 ваксина на AstraZeneca. 

Към този момент 10 европейски страни са спрели ваксинацията са „АстраЗенека“ – част от тях преустановиха само проблемни партиди, друга част – изцяло. Това са Румъния, Исландия, Австрия, Люксембург,  Естония, Литва, Латвия, Дания, Норвегия и Италия.

Две са проблемните партиди. Италианските здравни власти наредиха изтегляне от употреба на партида ABV2856 от ваксината „Астра Зенека“ след смъртта на двама мъже в Сицилия, които наскоро са били ваксинирани.

Другата е с номер ABV5300, от която са доставени1 млн. ваксини в 17 страни, сред които и България. При нея се проверяват случаи на тромбоза, за които до момента не е доказано, че са свързани с ваксината. Засега Европейската агенция по лекарствата не вижда доказателства за проблем с качеството на ваксината, но проверката продължава.

От БСП обвиниха управляващите, че си „играят с българските граждани на руска рулетка“. „Българското правителство дължи отговор на своята нация за това, че с действията си за съжаление поставя на карта здравето, спокойствието и бъдещето на българските граждани и със своите разнопосочни послания срутва доверието на всеки български гражданин в неговия най-голям партньор – държавата“, коментира на извънреден брифинг проф. Георги Михайлов решението на премиера Борисов за спирането на имунизацията с „АстраЗенека“.

Според него правителството дължи доста отговори по „хаотичната ваксинационна кампания“. Михайлов каза, че в другите държави имат в пъти повече ваксинирани, защото са провели правилно планиране на видовете и количествата ваксини.

Защо при тези трудности с доставката на ваксини българското правителство отказа да се обърне към други производители на ваксини, за да реши проблемите на своята нация“, попита професорът.

От БСП обявиха, че са готови и за свикване на извънредно заседание на парламента за разрешаване на проблемите около ваксините.

Няма притеснения за хората, които са се ваксинирали. Длъжни сме да вземем тази превантивна мярка със спирането на ваксините, заяви здравният министър.  Решението има една единствена цел превенция“, коментира още той и уточни, че нежеланите лекарствени реакции са 3 на 1000, свързани с болка на мястото на ваксината, температура.

„Искам да стане ясно на всички, че това е една превантивна мярка, за да можем да сме сигурни, че след седем дни, когато излезе заключението на съдебниите медици, да вземем окончателно решение как продължаваме с ваксинацията с „Астра Зенека““.

Днес страната ни е получила 80 000 ваксини на Астра Зенека, като те ще бъдат складирани, а ваксинацията ще продължи, след като се произнесе агенцията по лекарствата.

Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза – може или не може да се поставя ваксината на „Астра Зенека“, дотогава я спирате“, категоричен бе министър-председателят днес.

Той припомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. „Ние, държавите членки, само сме ползватели“, допълни Борисов.

Продължаваме изпълнението на ваксинационния план с останалите две разрешени за употреба ваксини. Очакваме в понеделник доставка на 21 060 дози от ваксината на Pfizer, а на 19 март – 33 600 дози от Moderna“, заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той добави, че до края на март предстоят и още доставки от ваксините. Същевременно страната ни е в постоянна комуникация с Европейската комисия за осигуряване на допълнителни количества от двете РНК ваксини.

Спирането на ваксинацията с „АСтра Зенека“ заплашва да срине и без това крайно незадоволителния темп на процеса в страните от ЕС, които сериозно изостават от Великобритания и САЩ. То означава по-бавно връщане към нормалния живот и удължаване на икономическите и социални проблеми.

Сегашният проблем с препарата на „Астра Зенека“ идва след оплакванията на ЕС, че британско-шведската компания не доставя достатъчно от договорените дози, както и първоначално въведените възрастови ограничения в някои страни за тази ваксина.

Властите във Франция и Германия, които помогнаха да се наложи мнението, че препаратът на „Астра Зенека“ не е подходящ за по-възрастни хора, а след това заеха обратното мнение, сега са сред най-големите защитници на тази ваксина.

Германското министерство на здравеопазването също не вижда основателна причина за спиране на имунизациите с британската ваксина.

Институтът „Паул Ерлих“, който проучва сигурността на лекарствените препарати и ваксините, също смята, че британската ваксина в никакъв случай не е опасна.
Германският здравен експерт и консултант на правителството в Берлин Карл Лаутербах беше още по-категоричен: „Спирането на ваксинациите ще е смъртоносно за мнозина, които сега се отказват от тях! Това е груба, груба грешка“.

„Няма причина да не се използва ваксината срещу коронавируса на компанията „Астра Зенека“, заяви в петък официално и Световната здравна организация

Източник:http://epicenter.bg/article/Borisov-sprya-vaksinatsiyata-sreshtu-kovid-v-Balgariya/243364/2/0

share button

BGtop