09.05.2021

Das Handeslblatt: Европа би трябвало да се радва на появата на „Спутник V“

Руската ваксина срещу COVID-19 – „Спутник V“, все още не е регистрирана в Европейския съюз. Но когато това се случи, всяка страна би трябвало да се радва да получи още един начин за справяне с коронавируса, пише Кристоф Хервац в статия за германското издание Das Handelsblatt, цитирана от Агенция „Фокус“.

„Колко хубаво би било, ако политическите игри не играеха роля в някои въпроси. Например, когато става въпрос за ваксини – в идеалния свят компаниите ще произвеждат лекарствата, а независимата администрация ще решава как да разпредели наличните дози“, пише авторът, като същевременно допълва: „Но в реалния свят това със сигурност не е така. Ваксините са дефицитни и там, където нещо липсва, започва надпревара, възникват съюзи и конфликти“.

Проблемите с разпространението на препаратите в Германия все още се разрешават относително спокойно. Причината е, че отделенията за интензивно лечение в страната бяха натоварени само за кратко време.

Ситуацията е различна в Словакия. Тя няма достатъчно капацитет за снабдяване на всички критично болни с кислород. Кой в такава ситуация може да упрекне ръководителя на словашкото правителство, че е поръчал руската ваксина, която все още не е регистрирана в ЕС?

Но в същото време това беше рискован акт. Регистрацията не е просто формалност. Тя трябва да потвърди, че ваксината наистина защитава и е безопасна. А все още няма достатъчно налични данни за това. Следователно позицията на словашкия външен министър, който остро критикува закупуването на руската ваксина, също е разбираема.

Вярно е, има индикации, че „Спутник V“ помага – авторите на статията в специализираното списание The Lancet стигат до обнадеждаващи заключения. И наскоро председателят на германската комисия за ваксинация похвали руската ваксина въз основа на наличните за нея данни. Т.е. официалната регистрация изглежда съвсем реална.

Ако се стигне до регистрация, би било фатална грешка да не се използва ваксината на руснаците, само защото е разработена от Москва, а не от Западна Европа. Добрата новина е, че сега в Италия ще бъде създадена друга производствена база за този препарат. Това ще помогне да се осигурят повече ваксини по време на пандемията. Все още не е ясно колко често ще трябва да се извършват повторни ваксинации и дали комбинациите от лекарства ще подобрят тяхната ефективност.

Разбира се, правителството в Москва приветства всяка нова държава, която ще използва „Спутник V“. Точно както германското правителство се гордее, че първата ваксина, регистрирана на Запад, е разработена във ФРГ.

Но ще бъде кошмар, ако Европейската агенция по лекарствата регистрира „Спутник V“, а някои европейски държави откажат да я използват по политически причини. Това също няма да промени факта, че руските медии вероятно ще реагират с известна арогантност.

Ако сътрудничеството за получаване и производство на ваксина ще доведе до по-тесни контакти с Русия, то това не може да бъде убедителен аргумент срещу „Спутник V“. Всяко правителство има право да постави здравето на своите граждани над политическите различия с друга държава, категоричен е Хервац. „Точно както може да постави доставките на петрол и газ над различията“.

Източник:http://epicenter.bg/article/Das-Handeslblatt–Evropa-bi-tryabvalo-da-se-radva-na-poyavata-na–Sputnik-V-/243240/7/0

spodelime

BGtop