21.04.2021

Китай подарява ваксини срещу коронавирус на 69 бедни държави, на други 43 ги продава

Властите в Китай доставят безвъзмездно ваксини срещу коронавирус в 69 държави, а в други 43 ги продават, заяви министърът на външните работи Уан И.

Пекин е обещал да предостави 10 милиона дози ваксина за нуждите предимно на развиващите се страни чрез програмата COVAX, предаде БГНЕС.

По думите на министъра, „ваксината е най-мощното оръжие срещу коронавирус, което дава надежда за спасяване на живота”. Китай се обявява за достъпност на ваксината като глобално обществено благо, каза още той. Китай си сътрудничи с над 10 държави за съвместна разработка и производство на ваксини, като е привлякъл повече от 100 000 доброволци.

„Готови сме заедно с чуждестранните партньори да разгледаме въпроса за взаимно признаване на ваксинирането и да разработим съвместно конкретен план за това”, заяви министърът.

Китайските власти са предоставили ваксини срещу коронавирус на миротворците от ООН и са готови да осигурят доставки за Международния олимпийски комитет и участниците в олимпиадата.

Китайският дипломат подчерта, че Пекин са стреми да помогне с ваксинирането на развиващите се държави. Страната му няма за цел да се конкурира по този въпрос на международната арена, тъй като най-важното е продуктът да бъде сигурен и надежден. Китайските власти продължават да си сътрудничат активно с други държави, за да удържат окончателна победа над пандемията. Пекин има готовност да помага на останалите държави, докато заразата не изчезне напълно. „Солидарността е сила, а упоритостта ще ни донесе победа”, заключи Уан И.

– Австрия спря временно ваксинирането с една партида „АстраЗенека“, за да проучи смъртен случай и заболяване при двама души от персонала на клиника в Цветл, съобщиха агенциите. 49-годишна жена е починала в резултат на тежко смущение в коагулацията (съсирване на кръвта). Нейна колежка на 35 г. е развила белодробен емболизъм – запушване на кръвоносни съдове със съсирек, но се възстановява след операция. „Към момента няма данни за причинноследствена връзка с ваксинацията“, твърдят от федералната служба по безопасност в здравеопазването. И двете жени според местните медии са медицински сестри в клиниката на Цветл. С изключение на спряната партида, другите количества от препарата на „АстраЗенека“ продължават да се прилагат.

Проблеми със съсирването на кръвта досега не са били съобщавани като страничен ефект, но до установяването на всички факти около случая ваксинирането с партидата, от която са получили двете жени, е преустановено.

Сигнали за смъртни случаи след ваксиниране имаше и за „Пфайзер“ в Норвегия, както и за „Пфайзер“ и „Модерна“ в Швейцария. След проверка в Норвегия бе обявено, че смъртните случаи нямат връзка с ваксината – страната имунизира първо най-възрастните и смъртните случаи бяха в старчески домове, където и без пандемия умират седмично 300-400 души.

– Нарушения на COVID ограниченията доведоха до размествания в правителството на Йордания, съобщи БГНЕС. Кралят на страната Абдула II обяви днес промените. Преди седмица министрите на вътрешните работи и на правосъдието бяха освободени, защото са присъствали на вечеря в Аман с общо девет души, докато според разпоредбите разрешената бройка е шест. Начело на вътрешното министерство застава Мазен ал-Фарая – генерален и вицепрезидент на Националния център за сигурност и управление на кризи. Ахмед Зиядат – държавен секретар по правните въпроси, е новият министър на правосъдието. Външният министър Айман Сафади запазва поста си. Министрите, отговорни за ключовите икономически ресори също остават в кабинета, с изключение на министрите на транспорта и на земеделието. Министерските кресла в новия кабинет са намалени на 29, като министър-председателят Бишер ал-Хасаунех ще изпълнява едновременно и функциите на министър на отбраната. Анализатори коментираха, че ако не се промени начинът на формиране на правителствата в Йордания, страната ще стане световен рекордьор по бивши министри.

– Ограниченията в Израел са към своя край, обяви премиерът Бенямин Нетаняху, който също е в предизборна кампания. За разлика от България обаче страната постигна феноменален напредък във ваксинирането – 53% от израелците имат поставена поне една доза от ваксината на „Пфайзер“. В страната бяха отворени ресторантите и Нетаняху бе заснет да яде пасти на открито в кафене с кмета на Йерусалим Моше Лион. „Все още трябва да се пазим, да носим маски, да спазваме дистанция, но краят се вижда, не ни остава още много“, смята Нетаняху, цитиран от „Гардиън“. Някои заведения работят с клиенти срещу представяне на „зелен паспорт“ за ваксинация. Според експерти обаче не е изключено повишение на случаите, което да доведе до нови мерки и да обърка шансовете на Нетахяну на вота, който е на 23 март.

Източник:http://epicenter.bg/article/Kitay-podaryava-vaksini-sreshtu-koronavirus-na-69-bedni-darzhavi–na-drugi-43-gi-prodava/242780/7/0

споделяне във facebook

BGtop