09.05.2021

Журито на Берлинале обяви първите победители на кинофестивала

Журито на Международния кинофестивал в Берлин обяви първите лауреати – победителите в категорията за най-добър късометражен филм, съобщи сайтът на кинофеста.

„Златна мечка“ за най-добър късометражен филм получи работата на режисьорката от Молдова Олга Луковинкова за работата си „Моят чичо Тудор“. Кинотворбата е копродукция на Белгия, Унгария и Португалия. Филмът е посветен на осмислянето на детска травма от страна на главния герой. Журито отбелязва „личното мъжество в комбинация със забележителното кинематографично майсторство“ на авторката на наградения късометражен филм.


Със „Сребърна мечка“ /наградата на журито/ за късометражен филм беше удостоена работата на китайския режисьор Чжан Далей „Day is Done“ (Отиващият си ден). В нея се разказва за вълнуващата среща на внук с дядо си. Според журито „художествената постановка изглежда крайно естествена и ненатрапчива“ и чрез нея е създаден един „изпълнен с чувства семеен портрет“.

Стана известно и заглавието на късометражния филм, който ще бъде номиниран от Берлинале за наградата на Европейската киноакадемия – „Великденски яйца“ на Николас Кепенс, копродукция на Белгия, Нидерландия и Франция.

Източник:http://epicenter.bg/article/Zhurito-na-Berlinale-obyavi-parvite-pobediteli-na-kinofestivala/242514/6/0

споделяне на връзка

BGtop