09.05.2021

Марсоходът на НАСА започна да се движи по Червената планета

Снимка от една от камерите на марсохода, докато той се движи за първи път по повърхността на Йезеро. Ясно личат отпечатъците от грайферите на гумите му.


Марсоходът Perseverance направи своята първа тестова разходка по повърхността на Червената планета, съобщи американската космическа агенция НАСА.

Тестът е бил направен в четвъртък през нощта българско време и е продължил 33 минути. За това време 6-колесният апарат е изминал 6.5 метра – 4 метра напред, завой на 150 градуса и още 2.5 метра на заден ход.

Марсоходът е бил изпитван за последваща калибровка на системите му и научните инструменти на борда. По информация на НАСА ровърът е реагирал отлично на командите от земния космически център и създателите му са уверени, че той „е готов да се отправи там, където в следващите две години ще провежда своите научни изследвания“.

Когато Perseverance е напълно готов за работа, се очаква да преодолява разстояния от порядъка на 200 и повече метра, отбеляват от НАСА.

Системата за мобилност на ровъра не е единственото нещо, което преминава през тестове в началния период от престоя му на Марс. На 26 февруари – осмия ден след кацането на Perseverance – от контролната зала на мисията завършиха актуализация на софтуера, замествайки компютърната програма, която помогна за приземяването с такава, на която ще се разчита за изследването на планетата.

Съвсем наскоро пък бе проверен радарният комплекс на Perseverance, необходим за подпочвения експеримент (RIMFAX), както и инструментите за експлоатация на ресурсите на Maрс (MOXIE). Бяха разгънати и двата вятърни сензора, които са монтирани на мачтата на марсохода.

Друг важен етап бе на 2 март, когато инженерите за първи път тестваха роботизираната „ръка“ на апарата с дължина 7 м, свивайки и разпускайки всяка от петте ѝ „стави“ в продължение на два часа.

„Това е основният инструмент, който научният екип ще използва за изследване отблизо на геоложките характеристики на кратера Йезеро, а след това ще пробием и вземем проби от онези места, които счетем за най-интересни“, разказа зам.шефът на мисията Робърт Хог.

От кацането си в кратера Йезеро на Марс Perseverance вече е изпратил близо 7000 висококачестмени изображения от планетата.

Източник:http://epicenter.bg/article/Marsohodat-na-NASA-zapochna-da-se-dvizhi-po-Chervenata-planeta/242669/7/0

бутон за споделяне

BGtop