21.04.2021

Днес е първата от трите Големи Задушници

Днес е една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват всяка година.

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) всички българи извършват помен в памет на мъртвите – на голямата Задушница преди Великия пост. Или, както името „Задушница“ показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните.

На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“. За помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито, хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.

Всичко, което принасяме в памет на починалите, има символично значение: житните зърна са символ на бъдещото Възкресение, виното – на животоподателната Лоза Христос и Неговата пречиста Кръв, свещите – горещата вяра, тамянът – чистата молитва и предвкусване на бъдещите небесни блага, цветята – добродетелите на починалите и любовта ни към тях, надгробният кръст означава, че погребаният е бил християнин и е починал със светла вяра във всеобщото възкресение на мъртвите. Починалите се нуждаят от молитвена подкрепа, от раздаване на милостиня в тяхна памет, за да изпросят Божията милост за успокоение на душата. Поменът за мъртвите може да се направи на гроба, в църква, или у дома.

Днес Църквата отбелязва и намиране честните мощи на св. мчци в Евгения. Мчк Маврикий и 70 война с него.

На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд. Великият пост започва от понеделник след Сиропустната неделя.

Източник:http://epicenter.bg/article/Dnes-e-parvata-ot-trite-Golemi-Zadushnitsi/242645/2/0

бутон за споделяне

BGtop