21.04.2021

Коммерсантъ“: „Газпром“ отложи завършването на „Северен поток 2“ до есента

„Газпром“ очаква да завърши строителството на последния участък от газопровода „Северен поток 2“ край остров Борнхолм през есента – до края на септември 2021 година. Това показват материалите, подадени от оператора на проекта Nord Stream 2 AG до датския регулатор, пише руското бизнес издание „Коммерсантъ“.

Баржата за полагане на тръби „Фортуна“ възобнови строителството на тръбопровода в датски води на 6 февруари, като преди това, през декември, корабът довърши 2,6 километра от маршрута в гермнански води. Първоначално се планираше изграждането на последния участък на „Северен поток 2“ да завърши до края на април.

Както пише „Коммерсанть“, новият срок изглежда по-реалистичен, но в същото време означава, че „Газпром“ най-вероятно няма да може да започне доставки по тръбопровода тази година (като се вземе предвид и времето, необходимо за въвеждането му в експлоатация). Това ще ограничи възможността на компанията да доставя газ за европейския пазар.

Работата по полагането на тръбопровода беше замразена за повече от година заради заплахата от американски санкции срещу предишната компания, която полагаше тръбите на „Северен поток 2“ – швейцарската Allseas. Работата спря 150 километра преди завършването на трасето.

Източник:http://epicenter.bg/article/Kommersanty–Gazprom–otlozhi-zavarshvaneto-na–Severen-potok-2–do-esenta/242540/4/0

социално споделяне

BGtop