21.06.2021

След гневната реакция на Йотова, доц.Кунчев: Тържественият ритуал на Шиипка ще бъде проведен.

доц. Ангел Кунчев

Спор около тържествата на Шипка на най-високо ниво. Според вицепрезидента Илияна Йотова отмяната на честването на Шипка е опит да се наложат ограничения на президента.

Официалното честване беше отменено от Община Габрово, заради писмо на доц. Ангел Кунчев. Това беше прието на нож, както от президенството, така и от редица граждани в социалните мрежи, съобщава Нова ТВ.

Тържествата на Шипка са отменени, за да се ограничи президента, а не за да бъдат предпазени хората от COVID-19, категорична е Илияна Йотова. „Не сме толкова наивни – прави се всичко възможно за да се ограничат възможностите на президента да разговаря с българските граждани, това е път за никъде и няма как да се случи”, казва тя.

„Съжалявам за това мнение на вицепрезидента, защото то не отговаря на истината”, отговори доц. Кунчев.

Официалната програма беше отменена след препоръка на главния държавен здравен инспектор – доц. Ангел Кунчев.

Пред NOVA, той уточни че става въпрос за здравно, а не политическо решение.

„Събираните на това място на между 3 и 5 хил. души от различни населени места, от цяла България няма как да не доведе до повишаване на риска от заразяване”, категоричен е той.

И поясни, че самият празник не е забранен и тържествения ритуал ще бъде проведен.

Относно критиките, че на ресторант може, а на Шипка не, Кунчев поясни: „Струпването в тази обстановка на много хора, наистина считаме за неудачно и няма много връзка с това, че отваряли заведенията – защото те работят с 50 процента, на отстояние, те са подготвени с дезинфектанти и лични предпазни средства и знаят много добре как да ги изпълняват”.

Въпреки официално отменените тържества връх Шипка ще бъде посетен от президента Румен Радев. „Искам да поздравя всички хора, които ще се качат на връх Шипка за да отбележат националния празник на страната, сигурна съм, че някой от тях ще потеглят още тази вечер, така както е било и в предишни години”, каза още Йотова.

Източник:http://epicenter.bg/article/Sled-gnevnata-reaktsiya-na-Yotova–dots-Kunchev–Tarzhestveniyat-ritual-na-Shiipka-shte-bade-proveden-/242331/2/0

share button

BGtop