21.04.2021

Михаил Горбачов: Перестройката даде свобода и помогна да се преодолее тоталитарната система

Първият президент на СССР Михаил Горбачов счита перестройката за главното дело на живота си, тя е помогнала да се сложи край на тоталитарната система, предават ТАСС и Агенция „Фокус“.

„Разбира се, перестройката и всичко, свързано с нея“, каза Горбачов, отговаряйки на съответстващ въпрос в интервю за ТАСС в навечерието на 90-годишнината му, която е на 2 март.

„Дълбоко съм убеден, че перестройката беше необходима и че я водехме в правилната посока. Основното, което постигнахме вътре в страната, е, че хората получхиха свобода, сложиха край на тоталитарната система“, добави той.

Горбачов също така отбеляза, че ключовите му постижения на външната арена са краят на Студената война и радикалното намаляване на ядрените оръжия.

В Кремъл се отнасят с голямо уважение към Михаил Горбачов, обяви по повод 90-годишнината на първия и последен президент на СССР прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от EA Daily.

„Това е човек, който е част от нашата история. Именно така и се отнасяме към него – с голямо уважение“, подчерта говорителят на Владимир Путин. „Не се съмнявам, че президентът ще поздрави Михаил Сергеевич и ще му пожелае здраве. За всичко ще съобщим своевременно“.

Представителят на Кремъл не уточни какъв подарък може да направи Путин на Горбачов и счете за несъответстващ на формата на конференцията по-нататъшния разговор по темата.

Източник:http://epicenter.bg/article/Mihail-Gorbachov–Perestroykata-dade-svoboda-i-pomogna-da-se-preodolee-totalitarnata-sistema/242214/7/97

споделяне на връзка

BGtop