21.04.2021

Официално: Възстановяват се зелените коридори за ваксинация срещу коронавируса

Възстановяват се зелените коридори за ваксинация

От днес се възстановяват т.нар. „зелени коридори“, с цел поставяне на ваксина и на лица, които не попадат в целевите групи на фази I – IV. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов изпрати указания до председателите на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. д-р Любомир Киров и до директорите на регионалните здравни инспекции за усвояване на всички дози от многодозовите флакони на наличните в страната ваксини.

Така, когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази I-IV от Националния план за ваксинация срещу COVID-19, ще се имунизират и лица, непопадащи в целевите групи.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заръча на министър Костадин Ангелов зелените коридори да бъдат възстановени.

„Възстановете до 8 март, до следващата доставка, зелените коридори“, заръча премиерът по време на инспекция в педиатрията в „Пирогов“. Заедно с него бяха здравният министър проф. Костадин Ангелов и директорът на болницата проф. Асен Балтов.

От МЗ припомнят, че с решение на Министерски съвет се направи изменение на Националния ваксинационен план, като се допусна, по изключение и при налични достатъчно количества ваксини срещу COVID-19, в събота и неделя, както и в следобедните часове на работните дни, да се имунизират и лица, които не попадат в целевите групи на фаза I – V.

Заради забавяне на доставките на заявените дози ваксина от компанията „АстраЗенека“ от 25.02.2021 г. до 28.02.2021 г. ваксинацията на лица извън приоритетните групи от фаза I – IV беше временно преустановена.

Днес, 28.02.2021 г., в страната са доставени 52 800 дози от оксфордската ваксина, което позволява възстановяване в цялост на ваксинационния процес. Регионалните здравни инспекции вече са получили разпределените им дози.

Източник:http://epicenter.bg/article/Ofitsialno–Vazstanovyavat-se-zelenite-koridori-za-vaksinatsiya-sreshtu-koronavirusa/242069/2/0

spodelime.com

BGtop