27.02.2021

Проф. Ангелов: Пренасочихме ваксини от едно населено място в друго, наблюдавахме презапасяванe

Осезаемо увеличение на случаите на коронавирус в Разлог не бих казал, че има. В момента в болницата са настанени 58 пациента. Това каза пред журналисти в Разлог здравният министър проф. Костадин Ангелов, предаде Радио „Фокус” – Пирин.

Ангелов посочи, че в момента няма натиска върху здравната система, който наблюдавахме през месеците септември, октомври и ноември. „В цялата страна има увеличение на случаите, но нещата са под контрол. Системата е готова. Тя ще издържи. Нямаме притеснение по отношение стремглаво покачване на случаите”, каза още министър Ангелов.

Той отбеляза, че хубавото при започналата ваксинация е, че вече процесът е невъзвратим. „Създали сме цялата логистика. Всички дози са разпределени по РЗИ-та в страната. Мобилните екипи вече тръгнаха да обикалят. Осъзнаваме, че има необходимост от мобилни екипи за трудно достъпните места. Създали сме организация, която ще изпратим до кметовете на общините чрез Националното сдружение на общините. Тези екипи ще са на разположение на Министерството на здравеопазването. Ще ги контролираме. Координирано с кметовете, там, където не може да стигне лекар, ще изпращаме мобилен екип, който да ваксинира желаещите хора”, отбеляза министър Ангелов.

По думите на здравния министър, личните лекари също могат да разчитат на коли на полицията, които ще им помагат с доставката на ваксините. „Наблюдаваме една тенденция, която малко, взехме мерки, имаше едно презапасяване с ваксини от центровете за ваксинация и РЗИ-тата, което рефлектира малко върху недостиг в по-големи населени места, но направихме промяна. Пренасочихме ваксини от едно място в друго”, добави той.

Министър Ангелов коментира, че е особено радостен от това, че хората са решили да чуят гласа на науката и не са се подали на различен тип говорене, който е изключително нелогичен, вреден, дори опасен за живота и здравето на хората. „Благодарение на ваксинирането, българите ще изградят един здравен щит срещу COVID-19 и по този начин ще успеем да се справим с вируса”, допълни той.

Министър Ангелов отбеляза, че хората ще имат възможността да избират ваксини тогава, когато всички доставчици започнат регулярно да доставят бройките и да спазват датите, които са обещали. „Изборът на ваксина в момента се случва след информирано съгласие от лекаря. Нека бъдем максимално коректни към всички. Най-доброто решение за един човек може да бъде взето от лекаря. Аз съм лекар, взимам информирано решенията си. Не мога да си представя, че един пациент сам може да вземе такова решение.

Ген. Мутафчийски каза, че разговорът за „най-добра ваксина” върви само в България, само тук се създава напрежение. „Само тук се случва такова нещо. Всяка една от ваксините, може да доведе до постигането на желаните медицински резултати”, заяви здравният министър.

Той обърна внимание на това, че предстои да посети село Баня, както и друго по-малки населени места, за да види на място каква е организацията, която е създадена по отношение ваксиниране на населението.

„Ще разчитаме и на колегите от Спешна медицинска помощ. Предстои и тази логистика да бъде организирана. Много е важно веднъж машината да заработи, а здравната система да започне да прави това, което прави най-добре в една относително благоприятна среда на нормално говорене”, каза проф. Ангелов.

Здравният министър откри лаборатория за PCR изследвания в Община Разлог. Той посочи, че вече на място в болницата ще може да се прави такова изследване и това изключително много ще улесни целия процес по диагностика и лечение.

„Понякога забавянето с часове на правилната диагноза, е свързано с изхода от лечението. Вече за два часа може да имаме най-високата степен на диагностика на COVID-19 в болницата в Разлог. Преди ставаше за 24 часа”, каза още министър Ангелов.

Той отбеляза, че при предното си посещение в Разлог е поел ангажимент към директор на болницата, както и към кмета на Общината – да бъде разкрита такава лаборатория и тя вече е факт. „Инвестицията е в размер на около 150 хил. лв. като над 90 хил. лв. са от Министерството на здравеопазването. Останалите средства са от Общината – за ремонт и дообродуване на лабораторията. Хората могат вече да бъдат спокойни, че за тях е осигурена най-добрата диагностика”, посочи министър Ангелов

Източник:http://epicenter.bg/article/Angelov–Prenasochihme-vaksini-ot-edno-naseleno-myasto-v-drugo–nablyudavahme-prezapasyavane/241496/2/0

бутони за социални мрежи

BGtop
//zuphaims.com/afu.php?zoneid=3857806