19.06.2021

Д-р Кунчев: Изследвания показват, че „Астра Зенека“ е безопасна и ефективна и за възрастните

За предпочитане е двете дози на ваксинацията да се направят на едно и също място. Това е за улеснение на екипа, който работи. Това обясни в студиото на Нова ТВ доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Активната страна трябва да е човекът, който знае най-добре е кога е направена първата му имунизация. Но и лекарите получават информация от системата кога трябва да се направи втората ваксина. Има оптимален срок за поставянето на втората ваксина – до 10 седмици след първата имунизация, посочи специалистът.

Организацията по ваксинацията вече е направена, но сме зависими от това дали в срок ще бъдат получавани ваксините. Докато има ваксини и има чакащи – никой няма да бъде връщан за имунизация, категоричен е д-р Кунчев.

Изборът на ваксината ще стане възможна, когато доставките станат регулярни – каквото и да кажем, няма да е обективно. Зависим как са организирани доставките, получават се закъснения. По-скоро това ще се случи след средата на март – когато очакваме да получим около 500 000 различни ваксини, каза той.

На въпрос защо у нас ваксина „Астра Зенека“ се прилага изключително към възрастни хора, д-р Кунчев обясни: Няма риск на тази ваксина за хората над 65 години. След данните от Великобритания, очакваме резултатите от САЩ – данните засега са много добри, което показва, че тя е ефективна и безопасна за всички възрасти.

Колкото по-бързо се ваксинират повече хора, толкова по-добре. Не ми пука кога ще стигне румънците или когото и да е. Правим всичко възможно да убедим хората, че ваксинацията е начина да се опазим от заразата и да се имунизират 80% от населението у нас, изтъкна за пореден път д-р Ангел Кунчев.

Източник:http://epicenter.bg/article/D-r-Kunchev–Izsledvaniya-vav-Velikobritaniya-pokazvat–che–Astra-Zeneka–e-bezopasna-i-efektivna-i-za-/241437/2/0

spodelime

BGtop