17.05.2021

Нов вариант на коронавируса е открит в Япония

Япония потвърди нов вариант на коронавируса, както и появата на инфекциозен клъстер в имиграционен център в Токио, изправящи страната пред нови предизвикателства, докато се опитва да преодолее третата пандемична вълна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Новият вариант е открит в 91 случая в района на Канто в източната част на Япония и в 2 случая на летища, съобщи главният секретар на кабинета Кацунобу Като пред репортери. Правителството повишава наблюдението на мутиралите разновидности, тъй като е възможно те да са по-устойчиви на ваксини, които Япония започна да разпространява тази седмица.

„Новият вариант може да е по-заразен от конвенционалните щамове и ако продължи да се разпространява в страната, е възможно да доведе до бързо увеличаване на случаите“, каза Като.

Новият вариант изглежда произхожда от чужбина, но е различен от други щамове, които се откриват епизодично в Япония, според Националния институт по инфекциозни болести. Той има мутация E484K в шиповидния протеин на вируса, която се среща и в други варианти, което може да подкопае ефективността на ваксините.

Япония е съобщила за 151 случая на зараза с варианти от Великобритания, Южна Африка и Бразилия.

Междувременно петима служители и 39 задържани лица в имиграционен център в Токио са дали положителен тест за Ковид-19. Всички 130 задържани са тествани за вируса. Нито един от случаите не е сериозен. Всички заразени задържани лица остават под карантина отделно от останалите.

Източник:http://epicenter.bg/article/Nov-variant-na-koronavirusa-e-otkrit-v-Yaponiya/241231/7/0

бутони за социални мрежи

BGtop