01.03.2021

Фейсбук блокира новинарските публикации в Австралия

Фейсбук обяви, че вече няма да допуска новинарски материали да бъдат четени или споделяни на нейната платформа в Австралия заради спор във връзка с обсъждан медиен закон. Потребителите в страната няма да могат да споделят или да гледат австралийски или международни новинарски материали, предава БНР.

Засилващият се спор е свързан със законодателно предложение, внесено в австралийския парламент през декември. Предлаганият закон би задължил американските технологични компании Фейсбук и Гугъл да преговарят с австралийските издатели на новинарски материали за заплащане за тяхното съдържание или да понесат глоби.

От Фейсбук коментираха, че законодателното предложение е „проява на основно неразбиране“ за отношенията между компанията и издателите, които според нея доброволно публикуват връзки към своите статии в нейната социална мрежа и печелят от това.

Решението на Фейсбук беше разкритикувано от редица австралийски медии и депутати.

Компанията също така блокира правителствени страници в Австралия, включително на ведомства по здравеопазването, които предоставят важна информация за коронавируса, както и на метеорологичната служба, която предоставя данни за бедствия. Блокирани бяха и някои страници на полицията.

Източник:http://epicenter.bg/article/Feysbuk-blokira-novinarskite-publikatsii-v-Avstraliya/241092/7/0

бутон за споделяне

BGtop
//whugesto.net/afu.php?zoneid=3857806