02.03.2021

Главният архитект на район „Триадица“ ще подаде оставка

Главният архитект на район „Триадица“ ще подаде оставка. Това каза на пресконференция кметът на столичния район „Триадица“ Димитър Божилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Бяхме потресени от този инцидент. Нашата цел е да изясним всички факти и обстоятелства. За да бъдем максимално обективни, искаме да информираме обществеността за някои данни, които вчера бяха изнесени в медийното пространство. Колегите от Столична община споменаха за писма към райноната администрация с искания за информация за незаконни обекти. Район „Триадица“ е отговорил на тези писма с работа на терен. Съдържа се списък с 23 обекта на територията на нашия район. От тях 11 дори не са били налични към момента на проверките“, коментира Божилов.

По думите му останалите 6 не са с точни координати, а за още 6 са съставени констативни актове.

„Търговски обекти, предмет на обществена дискусия, не фигурират в този списък. Поставих като приоритет премахването на незаконни търговски обекти. В медийното пространство беше изнесена информация за служебна бележка – тази бележка е била издадена и подписана в период, когато главният архитект на общината не е бил на работа. Кой я е подписал, каква е връзката и каква е съпричасността на този документ към този фатален инцидент, ще констатират разследващите органи. Сутринта разговарях с главния архитект на район „Триадица“, който заяви, че ще напусне. Архитект Шишков няма как да знае кой е положил подписа под тази бележка“, каза още Димитър Божилов.

Ако децата ни загиват по улиците по този начин, това е трагедия на цялата държава, не само на нашата столица, каза още Димитър Божилов.

„Това местопроизшествие представлява веществено доказателство, премахването на обект би затруднило обективното разкриване на истината. Не е справедливо и честно едно дете да си отиде, а истината да се потули. Обектът стои от много години. Тези обекти са от 90-те години на миналия век. Причините защо са седели там тепърва ще трябва да се разяснят. В районната администрация от моето встъпване сме се фокусирали изцяло върху незаконните търговски обекти в района“, заяви той.

„Убеден съм, че при положение, че този обект е на терен повече от 10 години, със сигурност има неглижиране на проблем. Това са много обекти, вързани по всякакъв начин към улични лампи, шахти. Ако децата ни загиват по улиците по този начин, това е трагедия на цялата държава, не само на нашата столица. Тези обекти не фигурират в списъка, с който общината е искала информация“, каза още той и добави, че на районно ниво работят прекрасно с колегите си.

Източник:http://epicenter.bg/article/Glavniyat-arhitekt-na-rayon–Triaditsa–shte-podade-ostavka/241091/2/0

spodelime

BGtop
//whugesto.net/afu.php?zoneid=3857806