09.03.2021

Православната църква почита Св.Теодор Тирон и Преп. Роман Търновски

На 17 февруари църквата ни почита Св. вмчк Теодор Тирон и Преп. Роман Търновски.

Теодор служил като войник при царете Максимиан и Максимин. Той ревностно пазел своята вяра. Мъченичеството му започнало през една нощ, когато подпалил един от големите храмове. Светецът бил отведен на съд, за да се признае за виновен и да се разкае. Но той не се подчинил и бил хвърлен в тъмница без право на храна и вода. По-късно бил изгорен на клада.

За преподобни Роман Търновски
имаме оскъдни сведения в житието на неговия учител Св. Теодосий Търновски. Този последният бил вече в манастира на Св. Григорий Синаит – Парория („приграничен“ – на границата между България и Византия). И понеже там върлували много разбойници, игуменът изпратил Теодосия при българския цар Иван Александър, с когото се познавал отдавна, да го моли за неговата царска помощ.

Когато втори път Теодосий дошъл от Парория в Търново, при него се явил Роман, който бил от знатен славен род. Роман отдавна питаел към Теодосия голяма обич. Бил вече облечен в монашески образ, но много скърбял, загдето нямал истински наставник по Божия път. Когато узнал за присъствието на Теодосий в Търново, Роман скоро дошъл при него, паднал в нозете му с голяма почит, припомнил му за тяхната отдавнашна взаимна обич. Теодосий се съгласил да го вземе със себе си и да го доведе при блажения Григорий Синаит, който го приел и причислил към своето братство. Там Роман покорно изпълнявал възлаганите му послушания и прекарал доста време, докато игуменът го изпратил по манастирски дела – изглежда – пак при българския цар.

В негово отсъствие великият Григорий Синаит починал, а след неговата смърт Теодосий не намирал смисъл да остава повече в Парория. Затова той отишъл в Сливенската планина, гдето по онова време се намирал Роман. Заедно с него Теодосий посетил полуостров Света Гора Атонска.

Поради тогавашното голямо размирие на Балканския полуостров и след някои преходи от място на място, най-после двамата монаси си избрали за местожителство Кефаларево (сега Килифарево) и си построили там манастир. Тук св. Теодосий развил своята просветна и духовна дейност, в която св. Роман бил един от първите му ученици и сътрудници.

Имен ден празнуват Теодор, Тео, Теодора, Дора, Тодор, Тодора, Тодорка, Тотка, Тотко, Тотьо

Източник:http://epicenter.bg/article/Pravoslavnata-tsarkva-pochita-Sv-Teodor-Tiron-i-Prep–Roman-Tarnovski/240950/2/0

социални бутони

BGtop