17.05.2021

Щабът: Старт на масовата ваксинация през март! Откриват се 318 временни имунизационни пункта

В началото на март би следвало да започне ваксинацията. Ще има доставки на съответните количества ваксини. Това е най-важният етап, тъй като до момента бяха ваксинирани само целеви групи, каза пред БНТ  д-р Николай Брънзалов, представител на Българския лекарски съюз и член на ваксионационния щаб.

Откриват се 318 временни имунизационни пункта, в които ще се извършва имунизацията срещу коронавирус, става ясно от заповед на здравния министър.


В заповедта се определят лечебните заведения и РЗИ-тата по области, в които да се открият временни имунизационни пунктове.

Всички общопрактикуващи лекари трябва да участват в осъществяването на имунизационната кампания като ваксинират желаещите от пациентските си листи, се казва още в заповедта.

Вижте ТУК лечебните заведения и РЗИ-тата по области, в които ще се открият временните ваксинационни пунктове.

Пациентите без здравни права ще могат да се ваксинират, просто трябва да се обърнат към РЗИ, категоричен е д-р Брънзалов.

Ние изпратихме едно писмо за конкретика, защото в четвърта фаза, според ваксинационния план, който следваме, трябва да се включат и т.нар. рискови пациенти и искаме малко повече яснота, да ни се даде отговор на няколко въпроса, обясни той.

Милиони хора по света вече са ваксинирани, не е да няма информация, а към нас въпросите от хора със съпътстващи заболявания са много. Около 77 000 души са ваксинирани у нас, до момента страничните явления са много малко, категоричен е д-р Брънзалов.

Призовавам пациентите за точност и акуратност, защото 100% ще бъдат давани часове, за да не стига до струпване на хора пред кабинетите в ДКЦ-тата. Много ще зависи от пациентите, аз се радвам, че пациентски организации са готови да помагат чисто логистично.


Личен лекар не може да откаже да ваксинира пациент, това е част от неговите задължения, подчерта д-р Брънзалов.

Източник:http://epicenter.bg/article/Start-na-masovata-vaksinatsiya-prez-mart–Otkrivat-318-vremenni-imunizatsionni-punkta/240899/2/0

сподели ме

BGtop