06.05.2021

Шефът на „Сиела“: Можем да гарантираме твърдо, че манипулация на машинния вот е невъзможна

„Можем да гарантираме с хардуерните системи и със софтуера, че манипулация на вота е невъзможна. Има толкова степени за защита, че бихме демотивирали всеки, който иска да опита“. Това каза пред БНР Веселин Тодоров, управител на „Сиела Норма“ – фирмата, която спечели обществената поръчка за доставката на машините за гласуване.

Той подчерта, че технологиите гарантират в пъти повече сигурността, отколкото традиционните методи за гласуване.

„Машините няма да бъдат свързани в мрежа. Спекулации за дистанционно въздействие върху машините са лъжи. Но, ако машина попадне в ръцете на агресивно настроен екип от специалисти, който има месеци възможност, има риск, но смятаме, че няма да имат и минути за такова нещо“.

В предаването „Неделя 150“ Тодоров допълни:

„Винаги има хора, които продължават да са скептични. 100% резултат вероятно няма да постигнем, но ще убеждаваме колкото се може повече гласоподаватели. Работата със секционните комисии няма да е трудна. Във всяка секция ще има наш техник на разположение, за да реагира при нужда от помощ. Може би ще бъдат около 2350 души в цялата страна“.

Към 1 март ще пристигнат последните машини за гласуване. В края на следващата седмица започва одитът.

„Има увереност, че всичко ще мине спокойно. Всичко върви в равномерни стъпки“.

Източник:http://epicenter.bg/article/Shefat-na–quot-Siela-quot–Mozhem-da-garantirame-tvardo–che-manipulatsiya-na-mashinniya-vot-e-nevazmozhna/240717/2/0

share button

BGtop