06.05.2021

Тръмп приветства оправдаването си в процеса за импийчмънт: Това е краят на „лова на вещици“

„Няма нищо, което да не можем да постигнем заедно“.

Така реагира бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, след като бе оправдан в събота от американския Сенат, който преди това го съди за „подстрекаване към бунт“ след насилието на Капитолийския хълм на 6 януари.

Експресна социология показа, че обикновените американци няма да променят отношението си към него и той все още се ползва с подкрепата им.

В специално писмено изявление Доналд Тръмп благодари на адвокатите, сенаторите, които са гласували срещу обвинението и на привържениците си. Обикновено той ползваше Туитър, но сега е лишен от тази възможност. „Нашето великолепно, историческо и патриотично движение, „Да направим Америка отново велика“, едва сега започва“ се казва в съобщението на Тръмп.

Бившият президент на републиканците веднага реагира, като приветства края на „лова на вещици“. С поглед към бъдещето и давайки знак, че е готов да продължи да играе политическа роля, той се зарече да продължи да защитава „величието на Америка“.

Демократите искаха Доналд Тръмп да бъде осъден за „подстрекаване към бунт“ и след това да му бъдат отнети правата за заемане на политически пост в бъдеще.

За тях той е отговорен преди всичко за събитията от 6 януари, когато тълпа от негодуващи негови поддръжници нахлуха в Капитолия, докато Конгресът на САЩ се готвеше да потвърди поражението си на изборите на 3 ноември от кандидата на Демократическата партия Джо Байдън. Петима души загубиха живота си по време на насилието.

Той беше оправдан с 57 срещу 43 гласа.

Което значи, че на демократите не им достигнаха 10 гласа, което според анализатори е много. След края на вота лидерът на републиканците каза, че Тръмп е отговорен за нахлуването в Капитолия, но няма конституционни основания да бъде наказан.

„Няма никакво съмнение – никакво, че президентът Тръмп е фактически и морално отговорен за провокирането на събитията в онзи ден. Нo в този този случай, въпросът е спорен, защото по Конституция бившият президент Тръмп не може да бъде съден“, заяви Мич Макконъл, лидер на републиканците Сената.

„Вече е ясно, без никаква сянка на съмнение, че Тръмп подкрепя действията на мрачната тълпа и затова той трябва да бъде осъден. Толкова е просто“, каза Джейми Раскин, главният прокурор на демократите, по време на заключителното обвинение пред Сената.

„Бившият президент се опита да отмени резултатите от легитимни избори и провокира нападение срещу нашето правителство. И повече от половината сенатори-републиканци решиха да го оправдаят за това. Най-отвратителното действия, извършвано някога от Президент, и мнозинството републиканци не събраха смелост или морал да го осъдят“, заяви Чък Шумър, лидер на демократите в Сената.

Само пет дни – толкова продължи процесът по 2-ия импийчмънт на Доналд Тръмп. Това е най-краткият срок, но вероятно ще бъде с най-дълбоки последствия, коментират политолози.

Източник:http://epicenter.bg/article/Tramp-privetstva-opravdavaneto-si-v-protsesa-za-impiychmant–Tova-e-krayat-na–lova-na-veshtitsi-/240691/7/0

spodelime

BGtop