17.05.2021

Доц. Кунчев контра на Борисов: Никой не може да направи точна прогноза кога ще отворят заведенията

Никой не може да направи точна прогноза кога ще бъдат отворени заведенията. Ако цифрите вървят нагоре, няма как да се случи. Трудно е да кажем точно кога. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването „Неделя 150“ по БНР. Припомняме, че по-рано днес в Исперих премиерът Бойко Борисов нареди заведенията да отворят на 1 март.

„На 1 март задължително отваряме ресторантите, повече по тази тема няма да се говори“, категоричен бе премиерът.

„Ако има пречупване на кривата, която за момента върви нагоре, ако задържим заболеваемостта под 200 на 100 000 и няма този непрекъснат ръст в приетите в болница и настанените в интензивен сектор, ще има зелена светлина“, каза още той.

Доц. Кунчев посочи, че в момента сме в процес на разрастване на заразата.

„От миналата седмица броят на приетите пак мина психологическата граница от 3000 в болница и 300 в интензивни отделения“, допълни той.

Главният държавен здравен инспектор отбеляза, че все повече доставката на ваксини не е проблем, като към момента се натрупва количество, необходимо за обхващане на изборната администрация.

„Най-големият проблем е със секционните избирателни комисии. Тъй като тяхното назначаване е на доста късен етап. Ние помолихме изборната администрация и самите партии да ни подадат хората, желаещи да участват в ЦИК на по-ранен етап, за да получат първа и втора игла“, каза той.

„Ако няма спазване на мерките, натрупването на нови няма стойност. Макар че тенденцията не е добра, задържахме добри позиции спрямо другите страни… Пикът на новата вълна ще се достигне преди изборите. Всичко зависи от разпространението на новите варианти на вируса. От последните дни имаме 68 положителни проби за британския вариант от 96 направени проби,“ обясни Кунчев.

„При британския вариант на вируса има постепенен спад на средната възраст и тя е вече под 50 години. Все повече са случаите при по-млади хора. Този вариант няма промяна в посока на по-тежко протичане, повече усложнения или повече смъртни случаи. Предава се по-бързо,“ добави той.

Доц. Кунчев поясни, че ваксинацията у нас се определя от доставките и наличните продукти и схема на имунизация като тази в България са направили повечето страни в света, малко са започнали първо с ваксинацията на възрастните хора.

„По повод ваксината на „АстраЗенека“ следваме указанията да се прилага без ограничения във възрастта на пациентите. Нямам съмнения в ефективността на ваксината. Опитът във Великобритания показва, че върши работа… През февруари ще започне ускоряване на доставките на ваксините от всички компании… Не е въпросът на кого кога ще направиш ваксина, а при повишените доставки това да стане максимално бързо… Договорили сме достатъчно количество ваксини, ще може да се избира, но няма да има желаещи да се ваксинират“, допълни доц. Кунчев в предаването „Неделя 150“.

„Броят на настанените в болница скочи над 3000, в интензивните отделения – над 300, което е показател, че сме в процес на разрастване… Плаши ме огромната умора в населението. Все по-малко разбиране за мерките ще срещаме, ще срещаме и повече емоционални реакции. Резултатът няма да е добър. Всяко общество ще напише бъдещото си развитие в зависимост от това колко спазва мерките и колко вярва на управляващите си“.

Прогнозата на доц. Кунчев е, че след навършване на година и половина от появяването на коронавируса и с настъпване на топлото време е реалистично да се мисли, че вирусът ще се самоограничи.

„Нещото, с което вирусът отговаря на натиска да го ограничим, е изменчивостта. За щастие коронавирусите не са толкова изменчиви, колкото други, които биха ни изненадвали всяка седмица. Но ако се намери вариант, който му дава големи предимства, ще е проблем за нас. Това обаче не може да се прогнозира“.

Здравният инспектор отново подчерта, че при 70% имунизиране на населението ще кажем довиждане на епидемията, но „това е трудна задача и не съм оптимист, че ще я постигнем в България“.

Източник:http://epicenter.bg/article/Dots–Kunchev-kontra-na-Borisov–Nikoy-ne-mozhe-da-napravi-tochna-prognoza-koga-shte-otvoryat-zavedeniyata/240703/2/0

бутон за сайт

BGtop