06.05.2021

Росен Желязков: Фалитите в транспортния бранш не се състояха заради намесата на държавата

Фалитите в транспортния бранш не се състояха заради намесата на държавата. Малкото пътувания доведоха до спад на приходите на автобусните компании. С мярката на правителството ликвидни средства стигнаха до 600 компании и ги подпомогнахме в най-подходящ момент. Това коментира транспортният министър Росен Желязков в ефира на БНТ.

„Пандемията трябва да намери решение тази година, защото държавата не може да замести реалната икономика“, заяви министърът.

Работата на железниците до 2024 г. е гарантирана с държавна субсидия. Шест са вече новите локомотиви до момента, до края на година се очаква да са 15 по дългите направления. Предстоят поръчките да мотриси за къси и средни разстояния. „Програмата на БДЖ ангажира и следващите правителствата“, смята Желязков.

Концесията на летище „София“ е в ход и трябва да приключи до юли месец т.г. От момента на подписване на договора с новия концесионер „Софткънект“ до ефективното му влизането в сила има срок от една година, а може и да по-рано да стане, казва Желязков като обясни, че в това време текат различни процедури.

Пощите слизат под земята за удобство на гражданите. През 2019 г. близо 500 000 души са минала през подземния транспорт затова във всяка станция ще има клон, обясни транспортният министър предстоящото увеличение на офисите на „Български пощи“., обясни той.

Източник:http://epicenter.bg/article/Rosen-Zhelyazkov–Falitite-v-transportniya-bransh-ne-se-sastoyaha-zaradi-namesata-na-darzhavata/240637/2/0

spodelime

BGtop