27.02.2021

Нинова: Настояваме веднага в парламента да се внесе предложението ни за видеонаблюдение на изборите

„Днес е поредната ни среща с партии и граждански организации за честни избори. С днешната среща, на която са поканени 12 организации, ставаме над 50, които приемаме една обща декларация с основни принципи за взаимодействие и помощ за гарантиране на честни избори.“

Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред медиите преди началото на третата поредна среща, която БСП организира с партии организации за общи действия с цел гарантирането на честността и прозрачността на парламентарните избори.


„Всички ние настояваме веднага да се внесе за разглеждане в парламента нашето предложение за видеонаблюдение в изборния ден. По-точно – за броенето на бюлетините и съставянето на протоколите. Нашият законопроект е внесен на 21 януари и до ден-днешен няма движение по него въпреки настояването ни. За нас това не е изненадващо, защото управляващите се страхуват от истината за изборите и очевидно не искат да придвижат въпроса за видеонаблюдението. Но за нас този въпрос е изключително важен“, подчерта Нинова.


На въпрос относно дали са водени разговори с „Демократична България“ и Мая Манолова относно опазването честността на изборите, лидерът на БСП отговори: „Както обещахме, поканихме и „Демократична България“, и Мая Манолова на среща.

Имахме разговор с „Демократична България“, на който се разбрахме да си сътрудничим на експертно равнище, да си помагаме взаимно с нашите членове в секционните комисии, със застъпници и наблюдатели и с тяхната платформа „Ти броиш“. С тях ще продължим на експертно равнище да уточняваме нещата.

Мая Манолова нито отговори на поканата ни, нито присъства на днешната среща. Очевидно темата за общ фронт за честни избори не е интересна за нея“.

„Всички знаете, през годините сме били свидетели на манипулации, на натиск върху хората, на купен и корпоративен вот. В момента ситуацията е още по сложна заради кови кризата и страха на хората да излязат да гласуват. Tака че задачата ни става двойно по-важна – да осигурим максимална избирателна активност и да гарантираме на българските граждани, че гласът им ще бъде отчетен така както е подаден“, каза Нинова пред събралите се представители на партии и организации.
„Първото, което ви предлагаме – една декларация, която е принципна за обединяване на усилията ни за честни и прозрачни избори. След като всички организации се обединим зад тази декларация, да преминем на едно работно и оперативно ниво на взаимоотношения като си сътрудничим по места за това – да имаме своите представители, членове, застъпници наблюдатели във всяка секционна избирателна комисия. Да си сътрудничим в деня на изборите за подаване на сигнали за обмен на информация“, заяви още тя.


Нинова изрази надежда, че обединението на усилията ще се изрази и в действия за повишаването на избирателната активност. По нейните думи едно от най-опасните неща в правовата, в демократичната държава и в политиката е представителите в парламента да нямат достатъчно легитимност заради ниска избирателна активност.
„Това означава недостатъчна тежест и легитимност на българския парламент, а това крие сериозни рискове за държавността. Това е надпартиен интерес. Когато голяма част от гражданите не се чувстват представени в своя парламент, то това е проблем не на една партия, а на България, на държавата“, подчерта лидерът на българските социалисти.
„Обръщаме се към вас с искрено желание – кой с каквото може, със своите възможности, да се включим в този общ фронт. Отворени сме за вашите мнения и предложения за гарантиране на честността на изборите“, завърши своето встъпително слово Корнелия Нинова.

Линк към новината на официалния сайт на БСП: https://bsp.bg/news/view/19260-korneliya_ninova__nastoyavame_v_parlamenta_vednaga_da_se_razgleda_predlojenieto_na_bsp_za_videonabyudenie_na_izborite.html

Източник:http://epicenter.bg/article/Ninova–Nastoyavame-vednaga-v-parlamenta-da-se-vnese-predlozhenieto-ni-za-videonablyudenie-na-izborite/240594/2/48

сподели бутон

BGtop
//stawhoph.com/afu.php?zoneid=3857806