06.05.2021

Министър Сачева: Готвим се за победа на изборите и мандат за управление

Нашият акцент е да овладеем кризата, за изборите е твърде рано да говори. Фокусираме нашите усилия да укрепим здравната система, продължаваме да работим по ваксинацията, да въвеждаме социално-икономически мерки с цел да обхванем всички хора, които имат нужда от подкрепа.

Това каза в предаването „Панорама“ по БНТ вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Деница Сачева.

Вече трета седмица сме 16-ти по смъртност и 26-ти по заболеваемост в Европа, което е доста добър показател. Нямаме загубени ваксини, не приехме авантюристичния подход да слагаме само първата ваксина. В следващите седмици очакваме стотици хиляди нови ваксини, така че сме готови да започнем четвърта фаза на ваксинацията, заяви тя.

В момента у нас са затворени много малко бизнеси. В сравнение с редица държави в Европа ние имаме много либерални мерки и се опитваме да помогнем на всички засегнати, като разширяваме мерките. Дори да затваряме бизнеси, непрекъснато се стремим да отговорим на техните нужди и изискванията им, посочи Сачева.

Каквато и да е компенсацията, тя не може да компенсира реалния пазар. До момента сме дали над 2 млрд. лева на затворените бизнеси. Със сигурност има хора, които очакват да получат подкрепа, но трябва да кажем, че има и доста голям дял сив сектор, който заради мерките започна да изсветлява, отбеляза социалният министър.

Всички данни за безработицата са на сайта на Агенцията по заетостта. Тя все още е едноцифрено число – 7%. Правим всичко възможно с мерките, които подкрепят заетостта, да държим този процент в рамките на едноцифрено число. Мерките ще продължат до края на месец септември, а ако е необходимо, някои от тях могат да продължат до края на пандемията. В момента 230 000 души са безработни, а 233 000 души намериха работа по време на кризата. Със сигурност има нерегистрирани безработни, но не очаквам да има бум на безработицата, каза Деница Сачева.

За нас е много важно да има висока избирателна активност, за да има представителност и легитимно управление. Не се вълнуваме от рейтинг, а от резултатите от мерките, които са с цел да помогнат на хората, които имат нужда. Ние се готвим за победа на изборите и да приемем решението на народа такова, каквото е. Мерките, които въвеждаме, са с хоризонт далеч след изборите, подчерта вицепремиерът.

Разчитаме, че ще имаме добър резултат и ще получим мандат за управление, който ще оползотворим. Винаги сме намирали необходимите баланси за принципни въпроси, свързани с управлението на България, заяви Сачева в отговор на въпрос с кого може да се коалира ГЕРБ след изборите.

По думите ѝ отпусканите от правителството пари не се раздават предизборно, а с цел да се подпомогнат хората.

Сачева отрече и, че управлението се опитва чрез здравната криза с пандемията да спечели изборите. Искаме висока активност, това е важно за бъдещето на България, заяви тя. „Готвим се за победа на тези избори”, каза социалният министър. Не знам защо свързвате парите, които раздаваме, с изборите – не виждам връзка между вота и това, че бизнесите трябва да бъдат компенсирани, посочи министърът. 

Източник:http://epicenter.bg/article/Ministar-Sacheva–Gotvim-se-za-pobeda-na-izborite-i-mandat-za-upravlenie/240620/2/0

бутони за социални мрежи

BGtop