21.06.2021

Експерт: Не се подвеждайте от големите надписи с проценти за намаления, гледайте цената

Търговските центрове отвориха врати отново и собствениците на обекти, претърпели сериозни загуби, влизат в борба за клиенти с надеждата, че ще бъде изкупена изостаналата по щандовете зимна колекция.
Логично бяха обявени големи намаления, подсилени и от предстоящия Свети Валентин.

“Пазарът е шарен – има реални, има нереални намаления. Голямото предизвикателство за потребителя е как да разпознава и избягва нереалните, а от друга страна – търговецът да има респект от потребителя и неговите изисквания. Това е дългосрочен проблем, който винаги ще съществува, но ние трябва да го ограничим до такава степен, че трудно да намираме подобни примери.” Това коментира в “Денят започва” на БНТ Богомил Николов – изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители”.

Той припомни, че правилата за намаление изискват на етикетите да са отбелязани старата цена и цената след намалението. Нещо повече – старата цена трябва да е прилагана месец преди това, за да се избегне изкуственото увеличение и след това нереално намаление. На практика това в момента не може да се направи, защото търговците бяха затворени и не са работили.

“Ние винаги съветваме потребителите да не гледат големите надписи с проценти, които са около нас, а да гледат самата цена и да съпоставят цените между конкурентните стоки. Нека се водят от усещането си за справедлива цена”, посъветва Николов.


Пандемията промени сериозно структурата на продажбите – например, хората търсят много повече фитнес уреди и компютри и много по-малко официални облекла, коментира той.

Източник:http://epicenter.bg/article/Ekspert–Ne-se-podvezhdayte-ot-golemite-nadpisi-s-protsenti-za-namaleniya–gledayte-tsenata/240541/4/0

бутон за социални мрежи

BGtop