06.05.2021

СЗО: Ще са необходими месеци или години, за да узнаем истината за произхода на коронавируса

Истинският произход на коронавируса е един от въпросите, на който учените търсят отговор. Екип от Световната здравна организация (СЗО) направи поредица тестове в Китай.

Една от големите мистерии на пандемията е произходът на вируса и една от последиците от тази несигурност е появата на множество теории, които се опитват да го обяснят. Теории, вариращи от тези, които се основават на науката и доказателствата, до тези, които просто изразяват желания и фантазии на групи хора.

На 9 февруари бяха публикувани резултатите от близо четириседмично посещение на международен екип, състоящ се от 17 учени от СЗО и 20 китайски учени.

Зоологът Питър Дашак, член на делегацията, казва пред CNN, че са били посетени много лаборатории и са зададени наистина тежки въпроси на отделни китайски директори и учени, пояснявайки, че данните и стенограмите от интервютата ще бъдат публикувани в предстоящия доклад на СЗО.

Той също похвали „забележителната откритост на Китай“.

Д-р Дасак поясни, че въпреки че е получил изобилие от данни за възможния произход на пандемията, ще са необходими месеци или години, за да узнаем истината за произхода на вируса, добавяйки, че няма доказателства, че е имало огнища на COVID. -19 по-рано от демонстрираните в началото на декември и че вирусът може да е донесен от човек от друга държава.

Д-р Питър Бен Ембарек, ръководител на международната делегация, посочи, че констатациите предполагат, че теорията, че патогенът е излязъл от лаборатория в Ухан, популярна теория, защитавана от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, е „изключително малко вероятно“.

Комисията потвърди, че хипотезата за преминаването на коронавируса от животно към човек през втори вид е „най-вероятната“, но че окончателен отговор далеч не е намерен. Д-р Ембарек заяви, че първото животно вероятно е било прилеп и остават съмнения кое може да е второто животно.

По същия начин беше съобщено, че все още не е възможно да се идентифицира „нулевият пациент“, т.е. първият пациент с COVID-19 на пандемията и че е възможно това никога да не може да бъде идентифицирано, тъй като може и този човек е бил асимптоматичен.

Въпреки че са работили заедно, на пресконференцията, която продължи приблизително три часа, и двете делегации, китайската и международната, имаха отделни презентации.

В тази връзка китайската делегация подчерта, че вирусът е могъл да достигне до Китай от друга страна чрез замразени стоки.

В друго важно разкритие д-р Ембарек казва, че не е ясно, че пандемията произхожда от пазара за морски дарове в Ухан поради други едновременни източници на зараза в града, съобщи БГНЕС.

Източник:http://epicenter.bg/article/SZO–Shte-sa-neobhodimi-mesetsi-ili-godini–za-da-uznaem-istinata-za-proizhoda-na-koronavirusa/240434/7/0

spodelime

BGtop