21.06.2021

Православната църква почита паметта на Свети Георги Софийски Нови

На 11 февруари православната църква отбелязва паметта на Свети Георги Софийски Нови (Кратовски), Свети Свещеномъченик Власий и епископ Севастийски.

Св. Георги Софийски Нови е роден през 1497 г. в гр. Кратово, Македония. Родителите му Димитър и Сара починали рано. Останал от малък без баща, той е принуден да отиде в София, за да избегне насилственото потурчване в малкия град. Османските управници в София се опитват чрез хитрост да го помохамеданчат, но макар и само 18-годишен, той проявява твърдост и изключителна мъдрост.

Св. Георги Софийски Нови не успява да избегне гнева на турците. Те го повеждат към градския площад, където запалват голям огън и го хвърлят в него с вързани ръце. Когато връзките изгарят и ръцете му се освобождават, той започнал да се кръсти и да се моли.

В този момент, един турчин го ударил с голямо дърво по главата и го повалил мъртъв в пламъците. Въпреки това тялото му не изгоряло. През нощта християни тайно занесли тялото на мъченика в църквата „Св. Марина”, където са го погребали.

Източник:http://epicenter.bg/article/Pravoslavnata-tsarkva-pochita-pametta-na-Sveti-Georgi-Sofiyski-Novi/240431/2/0

социално споделяне

BGtop