19.06.2021

Код жълто да силен вятър! Идва студ!

Днес минималните температури ще бъдат между 3° и 11°, максималните – от 8° до 18°. Ще преобладава облачно време, с превалявания от дъжд, който до вечерта и през нощта, със започващото застудяване, по високите полета на Западна България ще премине в сняг, но очакванията са бързо да спре.

Ще бъде много ветровито. Предупреждение от първа степен, код жълто, за опасно силни пориви, със скорост на места до 90 км/ч, е в сила в цялата страна. Още преди обяд вятърът в Западна България ще започне да се ориентира от северозапад, но през по-голямата част на деня в Югоизточна България ще остане от юг-югозапад.

Много ветровито ще бъде и в планините, където ще духа силен, временно бурен югозападен вятър, който след обяд в масивите от Западна България ще се ориентира от северозапад. Облачността ще е значителна. Ще има и валежи, като границата между дъжд и сняг ще е на около 1600 метра.

Максималната температура на 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра – минус 1°. Опасността от лавини извън ски зоните в курортите остава много висока.

В петък, валежите навсякъде ще спрат, а облачността ще се разкъса, но ще остане ветровито и студено. В събота вятърът ще отслабне. Облачността ще е променлива, почти без валежи. В неделя ще бъде облачно, със слаби превалявания от сняг главно в Южна България. Температурите в почти цялата страна, дори и през деня, ще се задържат под нулата.

Източник:

споделяне във facebook

BGtop