01.03.2021

Таня Цанева, ЦИК: Технически няма как членовете на СИК да бъдат ваксинирани до 4 април

Таня Цанева от Централната избирателна комисия посъветва партиите да търсят ваксинирани или преболедували хора, които да ги представляват в секционните комисии. Тя е категорична, че въпросните членове технически няма как да бъдат ваксинирани до вота на 4-ти април. Припомняме, че още миналата седмица експерти констатираха, че технически от обявяването на имената на членовете на секционните комисии до изборите няма как те да получат имунизация.

От днес започва регистрацията на Районните избирателни комисии. По отношение на СИК-овете обаче въпросът е по-сложен – няма възможност според графика на изборния процес назначаване да се прави по-рано, което ще затрудни и процеса по имунизация на членовете.

„Партиите не могат да бъдат призовани да излъчат по-рано кандидатите си, но могат да започнат да търсят такива членове, които евентуално са преболедували или вече са имунизирани срещу COVID-19. Всичко зависи от кривата на заболяването. Логистиката ще е трудна и тежка. Става дума за около 100 000 души, които са ангажирани в изборния процес“, посочи в сутрешния блок на БТВ Цанева.

Въпросът за това как ще се гарантира здравето на всички участници в изборите. Очаква се здравния протокол, който да определи стъпките на изборния ден.

Цанева допълни, че е възможно само членовете на районните избирателни комисии да бъдат ваксинирани, тъй като имената им ще са ясни по-рано. Тя каза още, че медикаментите не са задължителни и зависи от всеки отделно, дали ще иска да му бъдат поставени.

Представителят на ЦИК коментира пред БТВ, че все още не е ясно, дали в края на изборния ден всички бюлетини ще се събират в зала „Арена Армеец“, за да няма струпване на много хора на едно място.

Таня Цанева призова към спазване на мерките в изборния ден и по време на кампанията преди това и помоли за стриктно носене на маски и спазване на дистанция.

Тя каза още, че членовете на ЦИК научили от медиите, че в неделя трябвало да бъдат ваксинирани. „Нямахме информация кога започва ваксинацията на членове на ЦИК. И ние от медиите разбрахме. Получихме решението на МС в петък. Изпратили сме писмо до здравния министър, за да получим информация по отношение на графика, необходимо ли е изготвянето на списък“, посочи Цанева.

Липсва достатъчно информация, а изборните неизвестни са все така много, обядни още Таня Цанева.

„Много неща зависят от здравния протокол, който в момента се изготвя, за да се определи по какъв начин ще се проведат изборите в условия на пандемия“, посочи тя.

Източник:http://epicenter.bg/article/TsIK–Chlenovete-na-sektsionnite-komisii-nyama-da-badat-vaksinirani/240198/2/0

spodelime

BGtop
//whugesto.net/afu.php?zoneid=3857806