06.05.2021

Расист, сексист и милитарист – френски активисти срещу честването на 200 г. от смъртта на Наполеон

Двеста години след смъртта си на остров Свети Елена на 5 май 1821 година Наполеон се готви за нова битка – този път на полето на историческата памет, пише Le Parisien за споровете около 200-годишнината от кончината на императора.

Лагерът на „наполеоновците“ вече вдига укрепления. „Ще можем да отстоим своето! И не може да става дума за това да позволим тази годишнина да ни бъде открадната, последният шанс да увековечим паметта на най-прочутия герой в нашата история от много години насам“, казва Тиери Ленц, директор на фондация „Наполеон“.

Защитниците на Наполеон ще бъдат изправени пред „легион от врагове на императора, толкова решителни, колкото европейската коалиция при Ватерло – феминистки, противници на войната, борци с расизма и колониализма“, съобщава вестникът.

Както отбелязва изданието, нито една историческа личност във Франция „не е изляла повече мастило“ от Наполеон: за него са написани 85 хиляди книги – повече от дните, изминали след смъртта му. Самият той сравнява живота си с роман, но според френските историци този роман е написан с кръв. От една страна, управлението на Наполеон доведе до повече от милион смъртни случая само във Франция, от друга императорът беше автор на гражданския и наказателния кодекс и „безценен законодател, на когото съвременна Франция е изключително задължена“, признават експерти.

Недоброжелателите на Бонапарт го бичуват като национален тиранин, поддръжник на полицейския ред и разрушител на републиката, проклинат „касапина на Европа“ и „мачото“, който „слага на Франция патриархален корсет“. Освен това на 20 май 1802 г. първият консул със своя указ възстановява робството, премахнато от революцията през 1794 г.

„Това не е петно върху репутацията и не е грешка, това е престъпление и дори двойно престъпление“, казва Луи Жорж Тен, почетен президент на Представителния съвет на чернокожите асоциации на Франция. „Франция е единствената държава в света, която е възстановила робството. Не разбирам защо продължаваме да прославяме паметта му, сякаш нищо не се е случило“.

Депутатът от Мартиника Серж Летчими също не възнамерява да участва в възпоменателните събития на 5 май. „Той не само възстанови робството, но организира жестоки експедиции до Гваделупа и Санто Доминго. Това, което той направи, остава рана, накърнява достойнството ни“, възмущава се парламентарият.

„Той беше расист, сексист, деспот, милитарист, колонизатор, но всичко това обикновено се заглушава“, казва политологът Франсоа Вергер. „Има толкова много носталгия по някогашното величие на Франция, че на него му се прощава всичко. Време е да сложим край на това заслепяване!“

„Хората много добре знаят, че той е възстановил робството, но той не може да бъде съден само по това. Никой друг герой не е оставил такъв отпечатък в историята като него. И ние ще бъдем единствените, които не се гордеят с него?“ – отвръща ръководителят на фондация „Наполеон“ Тиери Ленц, аргументирайки своята гледна точка с резултатите от анкети, според които Наполеон оглавява списъка с любими исторически фигури на французите, изпреварвайки Дьо Гол и Луи XIV.

С една дума, Наполеон не може да бъде пренебрегнат, въпреки страстите, разпалвани само дори само със споменаването му, отбелязва вестникът. Оттук и многото книги, симпозиуми и изложби, посветени на двестагодишнината от смъртта му. Сред тях е биографичният блокбастър на стойност 5 милиона евро, който ще бъде излъчен на 14 април в изложбената зала Гранд-ал. Създателите на филма се надяват да привлекат поне милион зрители – което изобщо не е гарантирано по време на епидемия.

Капаните обаче са заложени за водещата изложба, посветена на 200-годишнината от смъртта на императора. Сред привържениците на Наполеон дори имаше слухове, че министърът на културата се опитва да попречи на провеждането й. За да се намали нивото на възмущение, на помощ беше призована Фондация „Мемориал на робството“, създадена през 2019 г., чието ръководство обеща да гарантира обективно представяне на наследството на Наполеон.

Както прогнозира Le Parisien, след историята със събарянето на паметници през май-юни миналата година, „Годината на Наполеон“ не може да не предизвика остра реакция или дори протести в кръговете на коренните населения, борците срещу расизма и колониализма. „Винаги има риск да се появи радикал с бомба или червена боя“, отбелязва организаторът на изложбата. Според вестника по време на събитието ще бъде повишена сигурността.

Комисариатът на пети окръг на Париж също пое водеща роля в ограничаването на възможни злонамерени действия срещу фондацията „Наполеон“. Активистът Франко Лоли, който ще бъде изправен пред парижки съд през май заради вандалството над паметника на Колбер в Париж, засега мълчи за плановете си. „Нас ни следят твърде внимателно. Но въпросът ще бъде сериозно проучен“, увери представителят на антинегрофобийните групи.

Съществуват и противоречия около необходимостта да се почете паметта на императора на 200-годишнината от смъртта му. „Нека се насърчи интелектуалната дискусия по този въпрос. Но републиката не трябва да почита гробаря си“, казва Алексис Корбиер, депутат и историк по образование.

„Най-лошото ще бъде, ако не направим нищо. Ако искаме да изтрием петната от нашата история, ще дойде време, когато вече няма да знаем защо виадуктът се нарича Аустерлиц и булевардът – Йена“, спори с него Жан Тулард.

Наследникът на Тулард в Сорбоната, Жак-Оливие Будон, прави гримаса, когато си спомня двестагодишнината от битката при Аустерлиц през 2005 г., когато от Елисейския дворец дойде заповед за отмяна на тържествата. „Жак Ширак мразеше императора, искаше да избегне полемиките – и всички се скриха“, казва историкът.

Как ще постъпи президентът Еманюел Макрон в тази ситуация, който преди това призна симпатията си към Бонапарт и доведе Доналд Тръмп до гроба му в Двореца на инвалидите през 2017 г., пита вестникът.

„Объркването е разбираемо. През президентската изборна година почитането на такава противоречива личност е рисковано“, отбелязва Жак-Оливие Будон. В момента Елисейският дворец не разсейва съмненията, но един от близките сътрудници на държавния глава увери вестника, че президентът „няма да се посвени“ да участва в мероприятията.

Освен ако, разбира се, невидимият враг в лицето на Covid не нанесе смъртен удар на всички възпоменателни събития, заключава Le Parisien.

Източник: Агенция „Фокус“

Източник:http://epicenter.bg/article/Rasist–seksist-i-militarist–frenski-aktivisti-sreshtu-chestvaneto-na-200-g–ot-smartta-na-Napoleon/240233/11/33

share button

BGtop