17.05.2021

ЦИК не прие електронните подписи за ДБ

Централната избирателна комисия е отказала да приеме електронните подписи, представени от „Демократична България“ при регистрацията ѝ за изборите. Това обяви съпредседателят на коалицията Христо Иванов на излизане от ЦИК. Той обясни, че са били внесени само 4 електронни подписа. „Искахме да пробваме дали това е стигнало до ЦИК“, каза Иванов. И допълни, че „България здраво стои в 19 век в хартиената епоха и това трябва да се промени“.

С внесените 9999 подписа (4 от които – електронни) „Демократична България“ стана първият участник за парламентарните избори, насрочени за 4 април, подал документи в ЦИК.

ЦИК започна днес да приема документи за регистрация на партии и коалиции. Крайният срок за подаване на заявление за регистрация е до 17 ч на 17 февруари.

За участие в изборите всяка партия или коалиция трябва да направи депозит от 2500 лв. и да представи списък от най-малко 2500 избиратели. Депозитът се възстановява, ако на изборите за съответната партия или коалиция са гласували 1% от избирателите, а отказът за регистрация може да се обжалва пред Върховния административен съд, припомня БГНЕС.

До момента една партия и една коалиция са подали документи за регистрация в ЦИК, каза за „Фокус“ говорителят на комисията Димитър Димитров. Става дума за „Демократична България – Обединение“ и партия Републиканци за България на Цветан Цветанов. „В момента техните подписки, тъй като такава е процедурата, са изпратени за проверка, за да се види дали има 2500 подписали се лица. След като се върнат от проверка, която се извършва в ГРАО, ще се пристъпи към регистрация“, допълни Димитър Димитров.

Източник:http://epicenter.bg/article/TsIK-ne-prie-elektronnite-podpisi-za-DB/240162/2/0

share button

BGtop